Στη νευρικότητα παραδόθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απώλεσε τις στηρίξεις των 880 μονάδων και υπέκυψε στις πιέσεις των blue chipsπαρά το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο στις τράπεζες. Αποτέλεσμα ήταν το α’ τρίμηνο του 2022 να μας αποχαιρετίσει με απώλειες της τάξης του 1,5%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,59% και υποχώρησε στις 879,45 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 879,45 έως 893,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 74 εκατομμύρια ευρώ. 

Επιστροφή στην… αφετηρία 

Η ελληνική αγορά κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να «ωραιοποιήσει» εν μέρει την εικόνα της, καθώς αποχαιρέτησε το α’ τρίμηνο του 2022 με μικρές απώλειες της τάξης του 1,5%. Μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα του Ιανουαρίου, η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε σε γρήγορη απώλεια όλων των κεκτημένων και διολίσθηση σε αρνητικό έδαφος, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ολοκληρώσει τους πρώτους τρεις μήνες σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από την έναρξη του έτους.

Αν και η μεσοπρόθεσμη τάση αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό, είναι σαφές ότι οι αγοραστές έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν δειλά – δειλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην ανάκτηση του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (885 μονάδες) αλλά και την προσέγγιση των αντιστάσεων των 890 μονάδων.  

Ο δρόμος, ωστόσο, προς την πλήρη ανάκτηση των προ-πολέμου επιπέδων (950 – 970 μονάδες) είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις προκλήσεις που ορθώνονται: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υψηλός πληθωρισμός, ελλείψεις σε αγαθά και μέταλλα, καθώς και ενεργειακή κρίση συνθέτουν ένα αρκετά δύσκολο σκηνικό για οικονομία και αγορά.  

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν τη διατήρηση του κλίματος συσσώρευσης και νευρικότητας, με τον Γενικό Δείκτη να ταλαντεύεται εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών, με ισχυρές αντιστάσεις τις 900 και τις 930 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 870 και στις 860 μονάδες.   

Απώλειες στο εξωτερικό, βουτιά για το πετρέλαιο

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,5% και τις 457 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,9% και τον βρετανικό FTSE 100 να διαμορφώνεται στο -0,4%. Επιπλέον, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 περιορίζεται στο -1,1% ενώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έπεται στο -0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones χάνουν 0,6% ή 200 μονάδες.

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, εν μέσω των φημολογιών για τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 3,3% και μειώνονται στα 104,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διολισθαίνουν στο –4,3% και τα 108,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καταγράφει άνοδο κατά 0,3% και διαμορφώνεται στα 1.945 δολάρια ανά ουγγιά.