Τις βασικές αλλαγές που φέρνει στη λειτουργία και εποπτεία του Χρηματιστηρίου το νομοσχέδιο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι, με νέους κανόνες -και μετά από δεκαετίες απαξίωσης- να αποτελέσει η Κεφαλαιαγορά τον «τροφοδότη» κεφαλαίων που έχει ανάγκη η χώρα για επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θα εισαχθεί νομοθεσία για την περαιτέρω θωράκιση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα καταστήσει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό, κυρίως με τις εξής πρωτοβουλίες:

·         Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.

·         Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

·         Κίνητρα για την ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές και την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας της αγοράς.

Παράλληλα τα μέτρα θα συμπληρώνονται με άλλες παρεμβάσεις για ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG, θέσπιση ενός πιο διάφανου και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, αλλά και επιτάχυνση των προσπαθειών για προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν κρίσιμη την συγκυρία καθώς το Χρηματιστήριο φαίνεται δείχνει ξανά «σημεία ζωής»: το 2024 η απόδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έφθασε στο 39% ενώ σε σχέση με το 2019 η άνοδος φθάνει στο 60%, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον η αξία των ελληνικών μετοχών, των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και των ομολόγων που διακρατώνται από ξένους επενδυτές αυξήθηκε σημαντικά.

Χρέη και Κρυπτονομίσματα

Στο ίδιο νομοσχέδιο ενσωματώνονται και νέοι κανόνες για επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα». Ήδη από τον φθινόπωρο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε δώσει τον τόνο μιλώντας σε εκδήλωση στο Νομισματικό Μουσείο, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για την διαμόρφωση εντός αποτελεσματικού και δίκαιου πλαισίου φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο στην παρούσα φάση δεν αναμένεται ειδική παρέμβαση για το θέμα της φορολόγησης, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με επόμενο νομοσχέδιο.

Άμεσα αναμένεται πάντως ο εξορθολογισμός του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων ή και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και νέο πλαίσιο ελέγχου για την καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Η Ελλάδα μάλιστα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών  για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.

Προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν πάντως ενσωματωθεί ήδη στους ενωσιακούς  κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.

Το ιδιωτικό χρέος

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις πέντε παρεμβάσεις, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ και έχουν στόχο την αύξηση των ορίων για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα:

· Διπλασιάζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με προϋπόθεση οι οφειλές να μην ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

· Υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τους πιστωτές πριν τον πλειστηριασμό, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την εκπλειστηρίαση.

· Απαλλαγή οφειλετών χωρίς πτωχευτική διαδικασία: Δικαστής θα μπορεί να διαπιστώνει την πλήρη διαγραφή χρεών αν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη.

· Διεύρυνση των προθεσμιών ένταξης ευάλωτων οφειλετών στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας.

· Ρύθμιση δανείων με κρατική εγγύηση και μέσω εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ρύθμιση για τους ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια», προβλέποντας τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ) θα μπορεί να καταβάλλει προκαταβολές στους ασφαλισμένους, μέχρι το 25% των διαθέσιμων κεφαλαίων του, διασφαλίζοντας πιο γρήγορη αποζημίωση.

Διαβάστε ακόμη: