Το τεχνικό όριο των 890 μονάδων ανέκτησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις (Coca Cola, OTE, ΕλλάκτωρEurobank), ανατρέποντας την πτωτική τάση του τελευταίου διημέρου. Τα εταιρικά αποτελέσματα, εξάλλου, συνέχισαν την προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, το οποίο παραμένει υπό τη μέγγενη μιας σειράς προκλήσεων, δυσκολεύοντας την υπέρβαση των 900 μονάδων.   

Πιο αναλυτικά, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε επιφυλακτικά κέρδη κατά 0,75% και ενισχύθηκε στις 890,85 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (884,18 μονάδες) . Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 885,66 έως 894,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 50,5 εκατομμύρια ευρώ.   

Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να ανακτήσει ένα μικρό μέρος  των χθεσινών απωλειών (-2,2%), καθώς τερμάτισε μόλις στο +0,58% και τις 635,50 μονάδες, υπο-αποδίδοντας σε σχέση με τον Γ.Δ. Η μετοχή της Eurobank ήταν η μοναδική που ξεχώρισε, κλείνοντας στο +2% και το 1,03 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας έμειναν σταθερές στο 1,10 ευρώ και στα 3,45 ευρώ, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε πτώση στο 0,4% και το 1,37 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0% 1,10 ευρώ   
  • Eurobank +1,98% 1,03 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,09% 3,453 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,36% 1,37 ευρώ  

Αγοραστικό ξέσπασμα, παρά τη στασιμότητα 

Το σημερινό ανοδικό κλείσιμο, το οποίο έβαλε «φρένο» στο διήμερο πτωτικό σερί, οφείλεται στις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να προσφέρουν στον Γενικό Δείκτη την ευκαιρία να προσεγγίσει και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 μονάδων. 

Τα εταιρικά αποτελέσματα, οπωσδήποτε, βοηθούν σ’ αυτή την προσπάθεια, καθώς το 2021 αποδεικνύεται ιδιαίτερα κερδοφόρο για τις ελληνικές εισηγμένες, οι οποίες βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να βελτιώνονται αισθητά, μοιράζοντας άκρως ικανοποιητικά μερίσματα.

Ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει τις «ρηχές» συνεδριάσεις (χαμηλός τζίρος και όγκος), κάτι το οποίο διατηρεί τον Γενικό Δείκτη εντός του στενού εύρους των 880 – 900 μονάδων. Η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων από το μέτωπο του πολέμου και η παγίωση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα συνιστούν τους βασικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης, η οποία «τραβάει» εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.  

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ πυροδοτεί νέο κύμα ανησυχιών για τις προοπτικές του ρυθμού ανάπτυξης, σε μια περίοδο μάλιστα που αρκετοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ήδη προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης στο β΄ τρίμηνο του 2022.  

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όπως είναι εύλογο, επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, με αποτέλεσμα οι αγοραστικές κινήσεις να είναι επιλεκτικές και περιορισμένες. Έτσι, η διάσπαση των αντιστάσεων των 900 μονάδων φαίνεται ότι αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για τη Λεωφόρο Αθηνών.  

Μικτά πρόσημα στο εξωτερικό   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,3% και τις 457 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο να αυξάνονται πέριξ του 0,5%. Αντίθετα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones κινούνται πτωτικά για 3η διαδοχική συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, η τιμή των αμερικανικών συμβολαίων WTI καταγράφουν άνοδο στο +1,9% και τα 98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων Brent σημειώνουν αύξηση στο +1,5% και τα 102,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού τέλος, καθορίζεται στο +0,5% και τα 1.933,5 δολάρια ανά ουγγιά.