Ακόμη μία συνεδρίαση έντονου προβληματισμού ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε εγκλωβισμένο στη στασιμότητα, μη συμμετέχοντας στο διεθνές rebound το οποίο εξελίσσεται στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απογοητευτική συναλλαγματική δραστηριότητα αποτέλεσε εκ νέου το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, από την οποία οι επενδυτές λάμπουν δια της απουσίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,09% και τερμάτισε στις 823,92 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (823,18 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 818,86 έως 829,87 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών δεν υπερέβη τα 48 εκατομμύρια ευρώ (>65 εκατ. ευρώ για 7η συνεδρίαση).

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, συνέχισε σε χαμηλό τέμπο, αδυνατώντας να εκδηλώσει μια δυναμική κίνηση αντίδρασης, με αποτέλεσμα να κλείσει μόλις στο +0,36% και τις 517,91 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε στο +1,4% και το 0,84 ευρώ. Κατά 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσέγγισε εκ νέου τα 3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε κέρδη κατά 0,9% και ξεκόλλησε ελαφρώς από το ιστορικό χαμηλό, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -1,1% και το 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,37% 0,8464 ευρώ
Eurobank -1,10% 0,8852 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,05% 2,983 ευρώ
Πειραιώς +0,92% 0,9684 ευρώ

Ο ξεχωριστός δρόμος του Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε να βαδίζει στον επίπονο δρόμο της επιφυλακτικότητας και της στασιμότητας, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη κάθε περιττού ρίσκου, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις δύο συνεδριάσεις πριν το τέλος του 6μηνου και οπωσδήποτε οι διαχειριστές κεφαλαίων επιθυμούν να βελτιώσουν την εικόνα του χαρτοφυλακίου τους (window dressing).

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την πορεία της διεθνούς οικονομίας αποτελούν τα δύο βασικότερα προβλήματα, με τους επενδυτές να περιμένουν καρτερικά (για να επανα-δραστηριοποιηθούν) τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο σαρώνει την πλειονότητα των χωρών της Δύσης (και όχι μόνο).

Τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022, έχουν απολέσει περίπου το 20% της αξίας του, σ΄ ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων πολλών ετών. Βέβαια, προσφάτως παρατηρείται μια προσπάθεια rebound. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες της τάξης του 6,5%, ένα ποσοστό ιδιαιτέρως κολακευτικό (αν αναλογιστούμε την καθίζηση των ξένων αγορών), το οποίο εν μέρει εξηγεί και το γιατί το Χ.Α. δεν ακολουθεί την εν εξελίξει διεθνή ανάκαμψη.

Πάντως, στο επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ελληνική αγορά. Τα πιθανά deal σε Τέρνα Ενεργειακή (περισσότερες πιθανότητες) και Intrakat (λιγότερες πιθανότητες), η είσοδος της Dimand αλλά και τα εταιρικά μεγέθη του β’ τριμήνου συνιστούν καταλύτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν ώθηση.

Το κατά πόσο, βέβαια, όλα τα παραπάνω θα καταστούν ικανά να ανατρέψουν την πτωτική τάση είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πορεία. Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 840 και στις 850 μονάδες.