Oι επενδυτές οι οποίοι στις αγορές διαθέτουν και τα μεγαλύτερα κεφάλαια συνήθως προχωρούν στην προεξόφληση των μελλοντικών θετικών εξελίξεων (κέρδη, εξαγορές κ.ά.) Η ελληνική αγορά εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αλλάξει την μέχρι τώρα συμπεριφορά της. Ακόμα και στις αναταράξεις ή την άντληση κεφαλαίων δείχνει ότι απορροφά με μεγαλύτερη ευκολία τους κραδασμούς.
Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς 1,38 δισ. ευρώ, η άντληση 500 εκατ. ευρώ για το πράσινο ευρωομόλογο της Μυτιληναίος, αλλά και το preferred ομόλογο της Eurobank αποτέλεσαν τέτοιες περιπτώσεις καθώς οι επιπτώσεις στην συνολική εικόνα της αγοράς από την αφαίρεση ρευστότητας ήταν σχεδόν αμελητέες ή δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.
Η δημιουργία ρευστότητας από τις αυξημένες καταθέσεις δίνει μια απάντηση ωστόσο υπάρχει η μεγάλη ευρύτερη εικόνα την οποία αποδέχθηκε μέχρι και η Standard&Poors στην αναβάθμιση έκπληξη με την οποία η ελληνική οικονομία βρέθηκε δυο βαθμίδες πίσω από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο ξένος οίκος διακρίνει το διαφορετικό προφίλ χρέους της Ελλάδας και προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη για το 2021 με 4,9%, έναντι 4,2% της κυβέρνησης. Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα σε μια νύχτα ενώ δημιουργούνται και ερωτήματα για το τελικό αποτέλεσμα των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης ή την μεγάλη προσφορά υπηρεσιών που διέκρινε και η οικονομική ανάλυση της Eurobank.
Μέχρι σήμερα, όμως, η ελληνική οικονομία πορευόταν στις τράπεζες μαζί με ένα “πρόβλημα” καθώς πολλοί αμφισβητούσαν έντονα την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας η οποία μέσω των καταθέσεων και χορηγήσεων επιδρά σ ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας και αρκετών κλάδων της.
Με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι αμφισβητήσεις αποτελούν παρελθόν και η πραγματικότητα είναι ότι, το τραπεζικό σύστημα διαθέτει τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να δοθεί στήριξη στην οικονομία. Μαζί, όμως, υπάρχει και η Τράπεζα Αττικής η οποία επίσης προχωρά στην οριστική λύση των θεμάτων της (προβλέψεις) ενώ δίπλα λειτουργούν κι άλλες μικρότερες τράπεζες, όπως η Παγκρήτια, η Optimaκα.
Η επιστροφή επίσης μεγάλων “σπιτιών” στις τραπεζικές μετοχές όπως Blackrock, Fidelity, Norges Bank είναι ένα σήμα ότι, τα ποιοτικότερα των κεφαλαίων των αγορών εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία προκειμένου να διανύσουν τον δρόμο μέχρι την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η κατάκτηση των 1000 μονάδων φαίνεται να αποτελεί εύκολη υπόθεση υπο την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα προχωρήσουν στην πρώτη σοβαρή διόρθωση της ανόδου η οποία συνεχίζει ακάθεκτη από τις αμερικανικές εκλογές και μετά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.