Μετά τις διορθωτικές τάσεις των προηγούμενων ημερών, οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο κινούνται επιφυλακτικά, με περιορισμένες αλλά επιλεκτικές τοποθετήσεις. Το κλίμα επιβαρύνεται από τη διεθνή αβεβαιότητα, καθώς εντείνονται ξανά οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ η απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο επιδεινώνει την ψυχολογία των αγορών.
Στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου (2/6), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +0,18% στις 1.834,47 μονάδες. Το υψηλό ημέρας διαμορφώθηκε στις 1.834,85 μονάδες και το χαμηλό στις 1.827,31 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με περιορισμένες διακυμάνσεις.
Στήριξη από τις Τράπεζες
Η Λεωφόρος Αθηνών διατηρεί το θετικό της momentum, καταγράφοντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου. Τον Μάιο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +7,83%, φτάνοντας συνολικά το +24,6% από την αρχή του 2025. Καθοριστικός παραμένει ο ρόλος των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει τον Μάιο με άνοδο +17,51% και να έχει καταγράψει συνολικά +42,9% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Έντονη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω MSCI
Την Παρασκευή, η αξία των συναλλαγών «εκτινάχθηκε» στα 618 εκατ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Οι τραπεζικές μετοχές κάλυψαν περίπου το 60% του ημερήσιου όγκου, ενισχύοντας περαιτέρω την αγορά. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο +1,6%, χάρη κυρίως στα κέρδη του τραπεζικού κλάδου (+5,4%).
Σταθερή αξιολόγηση από Scope Ratings
Ο γερμανικός οίκος Scope Ratings διατήρησε τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα «BBB» με σταθερό outlook, χωρίς να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση.
Αναστολές διαπραγμάτευσης και μεταφορές κατηγοριών
Εκτός ταμπλό βρίσκονται πλέον οι μετοχές των εταιρειών Yalco, Βιοτέρ, Μπήτρος και Αγροτικός Οίκος Σπύρου, μετά από απόφαση της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ. Αντιθέτως, στην Κύρια Αγορά εντάσσονται οι Προοδευτική ΑΤΕ και Εριουργία Τρία Άλφα. Η εταιρεία Λεβεντέρης μεταφέρεται στην κατηγορία επιτήρησης, όπου παραμένει και η Frigoglass.
Διαβάστε ακόμη:
- Χρηματιστήριο: Κέρδη 24,60% από τις αρχές του 2025 – 42,90% άνοδος στον τραπεζικό δείκτη
- Αντίστροφη μέτρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης – Δεν παρατείνεται η διάρκεια ζωής του
- Το μεγάλο spilt των αγορών: Όταν οι μετοχές καλπάζουν και τα ομόλογα εκπέμπουν SOS
- Dark web: Πώς να ελέγξετε αν οι κωδικοί σας έχουν διαρρεύσει – Πόσο κοστίζουν τα προσωπικά δεδομένα σας