Με συγκρατημένες ρευστοποιήσεις συνεχίζεται η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε στοχευμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τα πρόσφατα 15ετή υψηλά. Η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ανατροπών στις αμερικανικές εμπορικές πολιτικές, επηρεάζει το κλίμα, χωρίς όμως να ανατρέπει τη συνολικά θετική εικόνα του Μαΐου.
Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,35%, στις 1.852,70 μονάδες. Το εύρος διακύμανσης παραμένει περιορισμένο, με χαμηλό ημέρας στις 1.851,10 και υψηλό στις 1.858,15 μονάδες. Παρά τη σημερινή κάμψη, ο δείκτης διατηρεί θετική πορεία για τον Μάιο, με συνολικά κέρδη +9,48%, καταρρίπτοντας τον «μύθο» του sell in May and go away.
Εντυπωσιακή Επίδοση για το 2024
Η συνολική απόδοση του ΧΑ για το 2024 ανέρχεται πλέον στο +26,5%. Σημειώνεται πως η χθεσινή πτώση ακολούθησε τριήμερο ανοδικό ράλι, κατά το οποίο ο δείκτης προσέγγισε τις 1.900 μονάδες – υψηλό 15ετίας από τον Απρίλιο του 2010.
Επικείμενο Rebalancing στους Δείκτες MSCI
Σημαντικές ροές αναμένονται κατά τις δημοπρασίες της ημέρας, λόγω της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI. Ο ΟΛΠ εντάχθηκε στον δείκτη MSCI Small Cap, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard. Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια εκτιμάται ότι θα προβούν σε αναδιαρθρώσεις (rebalancing), επηρεάζοντας σημαντικά την αξία των συναλλαγών.
Η Scope Ratings στο Μικροσκόπιο
Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται σήμερα στη δημοσίευση του report της Scope Ratings για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο γερμανικός οίκος καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τους οίκους Moody’s, S&P και Fitch στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ή αν θα διατηρήσει την αξιολόγηση στο «ΒΒΒ» με σταθερό outlook.
Η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί σήμερα την ετήσια γενική της συνέλευση με βασικό θέμα την έγκριση διανομής κερδών ύψους 405 εκατ. ευρώ (0,44 ευρώ ανά μετοχή). Η αποκοπή δικαιώματος ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου και η πληρωμή για τις 10 Ιουνίου. Αντίστοιχα, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος ύψους 13,3 ευρώ ανά μετοχή, με καταβολή στις 6 Ιουνίου. Η Profile ανακοίνωσε διανομή μεικτού μερίσματος 0,0647 ευρώ, μετά την έγκριση στη χθεσινή γενική συνέλευση.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά -0,77% στις 1.868,86 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες για δεύτερη ημέρα. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 βρίσκεται στο -0,61% και τις 4.632,52 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap ενισχύεται οριακά κατά +0,15% στις 2.729,94 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 24,03 εκατ. ευρώ, με 2,81 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένα πακέτα. Στην κορυφή της συναλλακτικής δραστηριότητας η Alpha Bank (5,4 εκατ. ευρώ) και η Τράπεζα Πειραιώς (3,7 εκατ. ευρώ). Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 126,14 δισ. ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank διορθώνει κατά -2,51%, η Εθνική κατά -0,56%, η Πειραιώς επίσης -0,56% και η Eurobank κατά -0,22%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του -1% καταγράφουν οι Jumbo, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, θετικά κινούνται Lamda Development (+1,1%) και ΔΑΑ (+0,8%), με τη μετοχή του τελευταίου να ξεπερνά τα 10 ευρώ για πρώτη φορά.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι ΑΒΑΞ, Τεχνική Ολυμπιακή και Alumil. Αντιθέτως, η Profile σημειώνει άλμα +3,9% σε νέο ιστορικό υψηλό στα 6,13 ευρώ, με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ, μετά το placement για το 1,4143% των μετοχών (350.000 τεμάχια), που απέφερε τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του +1% καταγράφουν ΟΛΠ και Dimand.