Ήπια θετικά έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και βρέθηκε υπό την πίεση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων χωρίς να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31%, στις 893,47 μονάδες, με την επιφυλακτικότητα να καθηλώνει τον τζίρο στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν έλειψαν οι πωλήσεις σε επιλεγμένους τίτλους, η αγορά συνεχίζει να αφομοιώνει τα επίπεδα, στοιχείο που κρίνεται θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δύση και ειδικά η Ευρώπη ετοιμάζεται για την επιβολή ενός νέου «πακέτου» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Έτσι, οι κινήσεις, η ανάληψη ρίσκου, αλλά και ο ορίζοντας των χαρτοφυλακίων εξαρτάται σαφώς από τις κινήσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι ώστε να μειώσουν την μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση τους από τη Ρωσία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα.

Το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, δεδομένης και της αβεβαιότητας για το ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι ελληνικές εισηγμένες. Η κορύφωση του ενεργειακού κόστους αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για την Ελλάδα και στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 για την Ευρωζώνη. Έκτοτε θα πρέπει να αναμένεται πτώση του επιπέδου των τιμών στην ενέργεια η οποία θα είναι μάλλον γρηγορότερη για την ελληνική οικονομία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο γενικός δείκτης θα επιχειρήσει να δοκιμάσει για ακόμη μία φορά την κοντινή αντίσταση των 891 μονάδων, με τις προσδοκίες όμως να είναι ακόμη μικρές. Βέβαια, η κρισιμότερη αντίσταση είναι στις 900, που αφενός είναι η επιβεβαίωση της προ εβδομάδων μονάδων απώλειας του μεσοπρόθεσμου ανοδικού σχηματισμού, αφετέρου φέρει ψυχολογική σημασία για τους εμπλεκομένους.

Σε επίπεδο τίτλων, ο Μυτιληναίος ηγήθηκε της ανόδου με κέρδη 3,17%, με την Quest και την Εθνική να κλείνουν με +2,54% και +2,01% αντίστοιχα. Θετικά έκλεισαν οι Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Alpha Bank, ενώ στον αντίποδα, Titan και Coca Cola βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, καθώς έχασαν 3,12% και 2,38% αντίστοιχα. Αρνητικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ.

Συγκεκριμένα 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,31% και ενισχύθηκε στις 893,47 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερες από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (890,70 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 886,38 έως 895,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης αποτέλεσε το βασικό «όπλο» της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στο θετικό κλείσιμο, τερματίζοντας στο +0,73% και τις 655,52 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε δυναμικά κατά 2% και έφθασε στα 3,5 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +1% και το 1,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,06 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στο +0,3% και το 1,41 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,01% 1,15 ευρώ
Eurobank -0,28% 1,06 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +2,01% 3,509 ευρώ
Πειραιώς +0,32% 1,4175 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,50% και τις 2.166 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola υποχώρησε κατά 2,4% και έχασε τα 19 ευρώ, αποτελώντας το μεγάλο «βαρίδι» στην προσπάθεια ανάκτησης των 900 μονάδων. Κατά 3,1% διολίσθησε και η μετοχή του Τιτάνα, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί στο -0,9%, διορθώνοντας από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύθηκε δυναμικά στο +3,1% και τα 15,6 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 2,5% σημείωσε η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία ανέκτησε το όριο των 6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,15% και τις 1.528 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχώρισε στο +3,4% και τα 6,77 ευρώ, με τη μετοχή της Autohellas να έπεται στο +3% και να προσεγγίζει τα 10 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης και Κρι – Κρι διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο

Εθνική Τράπεζα +2,0% 5,9 εκατ. ευρώ
Mytilineos +3,1% 5,6 εκατ. ευρώ
Alpha Bank 1,0% 4,2 εκατ. ευρώ
Eurobank -0,2% 4,1 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ +1,4% 2,9 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ +0,3% 2,8 εκατ. ευρώ
ΟΤΕ +0,3% 2,7 εκατ. ευρώ

Διατηρείται η στασιμότητα

Η ελληνική αγορά εισήλθε στη νέα εβδομάδα (μετά το εντυπωσιακό +5,5% της προηγούμενης), έχοντας σε πρώτο πλάνο τόσο τις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις όσο την ενεργειακή – πληθωριστική κρίση. Σήμερα, εξάλλου, το Eurogroup (και αύριο το Ecofin) καλείται να εξετάσει τα πρώτα μέτρα προστασίας καταναλωτών και επιχειρήσεων έναντι του υψηλού κόστους σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και ηλεκτρικό ρεύμα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εστιάζουν και στο μέτωπο της Ουκρανίας, όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές -Μόσχα και Κίεβο- προσπαθούν να καταλήξουν σε διπλωματική λύση και να βάλουν ένα «τέλος» στον πολυήμερο πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει κύμα αβεβαιότητας στην Ευρώπη -και όχι μόνο. Από χθες, πάντως, καταγράφεται μια σχετική επιδείνωση του κλίματος, με τις Βρυξέλλες να ζητούν νέες κυρώσεις, μετά τις εικόνες των νεκρών αμάχων στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι διστακτικοί και επιφυλακτικοί, κάτι που αποτυπώνεται στα σημάδια συσσώρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταβλητότητα και αστάθεια έχουν οδηγήσει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλούς συναλλαγματικούς τζίρους.