*** Στο νομοσχέδιο για την «ενίσχυση εισοδήματος» που ψηφίζεται στη Βουλή, στην τροπολογία που περιλαμβάνει την ένταξη ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπουργείο Οικονομικών, εισάγεται και διάταξη εκποίησης μετοχών του ΔΑΑ (30%) που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ με δικαίωμα προτίμησης για το 10% από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP που ελέγχει ήδη το 40% και το μάνατζμεντ (άλλο ένα 5% έχει ο όμιλος Κοπελούζου). Το υπόλοιπο 20% εκποιείται με δημόσια εγγραφή. Στο Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου, θα παραμένει ένα 25% που θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Πόσα; Δεν έχει σημασία, μειοψηφία θα είναι, άλλοι θα αποφασίζουν… Τουλάχιστον, το τίμημα να είναι ικανοποιητικό και να μην έχουμε περιπέτειες του παρελθόντος.

*** ΕΤΑΔ, ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, για συμβουλευτική υποστήριξη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ. Μάλιστα, αρκεί να μην είναι τόσο…εξειδικευμένες, όπως αυτές στην Attica Bank, σε ότι αφορά στο ΤΜΕΔΕ. Γιατί, δεν μπορεί να μην ήξερε, την προεδρία είχε. Και αν εξαπατήθηκε, όπως διαρρέεται, ιδού ο εισαγγελέας. Ότι χρειάζεται πράγματι η βέλτιστη διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, είναι ηλίου φαεινότερο, με όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια με τα της διοίκησής της.

*** Με αφορμή και αιτία τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη σχεδόν τη χώρα και του γεγονότος ότι κάποιοι θυμήθηκαν και τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία, ένα ερώτημα προς…ενοικίαση έχω: ποιοι πέρασαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019, για να μείνω μόνο στα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης, ως συνέχεια της προηγούμενης; Γιατί μένουν στο απυρόβλητο των ευθυνών;

*** Νέα σενάρια στον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν είναι και εξωπραγματικά, αλλά ακόμα και να γίνουν, δεν θα είναι…αύριο, αλλά μεθαύριο. Εδώ θα είμαστε να τις καταγράφουμε.

*** Επιχείρησα να μάθω, αν και τι συμβαίνει με τη ΒΙΣ, που άρχισε πάλι να τρέχει. Οι πρώτες πληροφορίες, δεν ήταν διαφωτιστικές, αλλά… κάπου παραπέμπουν. Περισσότερα, δεν έχω “προσώρας”, που λέει συχνά και εύστοχα ένας συνάδελφος.

*** Τα φαραωνικά έργα των ΑΠΕ έχει σκεφτεί κάποιος από τους υπεύθυνους χάραξης της ενεργειακής πολιτικής, ότι θα επισπεύσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; Ρητορικό το ερώτημα, δεν έχει σχέση με τις πυρκαγιές, όπως ίσως φανταστήκατε οι μονίμως καχύποπτοι ή απλώς υποψιασμένοι.

*** Γιατί…πανηγυρίζουν ορισμένοι για τις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων είτε για αγορά είτε για ενοικίαση; Οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και το Δημόσιο, που αυξάνει τα έσοδά του. Όχι βέβαια στα πραγματικά μεγέθη, αλλά στα όσα δηλώνονται, περίπου στο ήμισυ του εκάστοτε τιμήματος.

*** Δέχθηκα ανάλογο ερώτημα, λόγω χρόνιας εμπλοκής μου με το εν λόγω έργο και σας το μεταφέρω, μήπως υπάρξει κάποια απάντηση από τον νέο και φίλο μου υπουργό Υποδομών, τον αγαπητό Χρήστο Σταϊκούρα. Τι γίνεται με το έργο εκτροπής του Αχελώου, έχει οριστικά ενταφιαστεί; Και εν πάση περιπτώσει, η σήραγγα των 18,5 χιλιομέτρων του Τύμπανου (στην κορυφή του οποίου φύτρωσε μεγάλο έργο ανεμογεννητριών, αλλάζοντας τα φώτα στο υπέροχο τοπίο) θα μείνει ανεκμετάλλευτη, ούτε καν πρόνοια για οδικό έργο δεν υπάρχει στους φωστήρες και ταγούς μας;

*** Έχει κάποια βάση η φημολογία των τελευταίων ημερών, ότι επίκεινται συγχωνεύσεις, αλλά και μια αποχώρηση από τον ευρύτερο κλάδο πληροφορικής;

*** Για τα συμβαίνοντα στην Attica Bank, δεν σας έχει κάνει εντύπωση η αιδήμων σιωπή πρώην κορυφαίων στελεχών της, που διαδραμάτισαν καθοριστικό, έως κομβικό ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων – και όχι μόνο των δύο τελευταίων, αν με εννοείται;

*** Θα έχουμε μια πρώτη θετική είδηση σε λίγες ημέρες, όπως ποντάρουν όλοι, κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρηματίες; Στις 4 Αυγούστου αναμένεται η έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope για την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας. Σήμερα, η Scope έχει την Ελλάδα στο “ΒΒ+” με θετικές προοπτικές, στον προθάλαμο της αναβάθμισης. Ένα προβληματάκι είναι ότι η ΕΚΤ δεν έχει συμπεριλάβει ακόμη τη Scope στους οίκους των οποίων η αξιολόγηση μετράει. Στη χρηματοπιστωτική σκακιέρα όλα παίζονται και όλα έχουν το μέγεθος επιρροής που τους αναλογεί.

*** Τουλάχιστον, ο υπουργός ακούει… Ιδού πως απάντησε (στην Οικονομική Επιθεώρηση) ο Κωστής Χατζηδάκης στις επικρίσεις για την πορεία του ισοζυγίου. «Ακούμε με προσοχή τις σχετικές με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρατηρήσεις. Οφείλω, όμως, να σημειώσω ότι έχουν μεγάλη δόση υπερβολής. Αγνοούν το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται τόσο στις εποχιακά αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου όσο και στην εισαγωγή πρώτων υλών, που αφού χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία μας, γίνονται σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Εν πάση περιπτώσει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική».

*** Θερινός οργασμός ειδήσεων στο Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ εξαγόρασε μονάδα ΑΠΕ 84 ΜW στη Ρουμανία, από τον Όμιλο Lukoil και συμπληρώνει έτσι με τον καλύτερο τρόπο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στα Βαλκάνια, καθώς έχουν προηγηθεί οι συμφωνίες με την Enel και την Mytilineos στη Ρουμανία. Η Chevron Mediterranean Limited αναθέτει στη Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan, για τη κατασκευή και προμήθεια περίπου 118 χλμ. σωλήνων χάλυβα. Η Attica Bank προχώρησε στην είσπραξη περίπου 64 εκατ. ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί στο 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης κατά του Δημοσίου και θα εκδώσει ισόποσους τίτλους υπέρ του Δημοσίου, που θα μετατραπούν σε μετοχές. Τις οποίες μπορούν να αγοράσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τιμή 12,8396 ευρώ ανά τίτλο, κατά το χρονικό διάστημα από 09.08.2023 έως
23.08.2023.

*** Θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου για την Entersoft. Όλα έχουν την εξήγησή τους, όταν γίνεται ουσιαστική δουλειά και όχι για τις εντυπώσεις. Νέο έργο για την ΕΚΤΕΡ, που διανύει πολύ καλή περίοδο στα τερματικά.

*** Βάσανα που έχουν και οι εξαγορές…Η UBS θα πληρώσει συνολικά περίπου 387 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα που σχετίζονται με ανάρμοστη συμπεριφορά της Credit Suisse Group στις συναλλαγές της με την Archegos Capital Management. Σε διακανονισμό με τη Fed, η UBS συμφώνησε να πληρώσει 268,5 εκατ. δολάρια για «μη ασφαλείς και μη προσύκουσες πρακτικές διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου» στην Credit Suisse, την οποία η UBS εξαγόρασε τον Ιούνιο. Ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας επέβαλε στην τράπεζα πρόστιμο 87 εκατ. λιρών (112 εκατ. δολαρίων), το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας.

ΚΟΥΙΖ: Ποιο κυβερνητικό στέλεχος, συνομιλώντας στους διαδρόμους της Βουλής, φέρεται να είπε/εξομολογήθηκε σε συνάδελφό του, της αντιπολίτευσης μάλιστα, ότι “επιτελικό κράτος δεν υπάρχει πλέον όπως το ήξερες, μετά την απομάκρυνση Δημητριάδη και τον διασκορπισμό σε άλλες θέσεις των εμπνευστών ή και υπηρετών της ιδέας”;

Διαβάστε ακόμη: