Πτωτικά και… ξανά στις 1.300 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας για ακόμη μία ημέρα σε ένα εύρος που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τους long, καθώς όπως όλα δείχνουν αποτελεί το όριο για την ενεργοποίηση των πωλητών στους περισσότερους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.301,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.299,09 μονάδων (-0,65%) και 1.308,76 μονάδων (+0,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 72,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 5,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,59% στις 3.143,65 μονάδες, ενώ στο -0,73% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.253,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 1.059,10 μονάδες.

Η κόκκινη γραμμή

Μία ακόμη φορά που όταν ο γενικός δείκτης προσπάθησε να κινηθεί πάνω από τις 1.300 μονάδες ήρθε αντιμέτωπος με τις πιέσεις των πωλητών. Διανύει έτσι την τρίτη εβδομάδα που “λιμνάζει” στη ζώνη των 1.280 – 1.300 μονάδων, συντηρώντας με αρκετό σκεπτικισμό την παρουσία του στο άνω επίπεδο της πλαγιοανοδικής του κίνησης.

Προφανώς αυτή η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί όπως και η προηγούμενη, με μικρές διακυμάνσεις και trading τίτλων, που να αποτυπώνουν τις αλλαγές στα χαρτοφυλάκια. Μέχρι τότε, με αφορμή την αρχή ενός νέου έτους, παραδοσιακά προτείνονται διαφόρων ειδών αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, είτε ως προς το μίγμα (ομόλογα-μετοχές-μετρητά) ή και αμιγώς σε ποιότητα τίτλων, με αφορμή τα αρκετά ορόσημα που μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για την είσοδο μεγάλων χαρτοφυλακίων. Άλλωστε, μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένονται δύο εκ των πολλών καταλυτών που θα επηρεάσουν τις κινήσεις, ήτοι η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο και το placement για το 27% της Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα παραπάνω, συν και τα «μικρότερα», όπως η είσοδος της Noval Properties, θα απορροφήσουν αρκετή ρευστότητα από τα υφιστάμενα κεφάλαια, με την αγορά να έχει κάτι παραπάνω από ανάγκη νέα. Μέχρι λοιπόν να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που να υποδηλώνει ότι το ενδιαφέρον θα είναι ισχυρό, τα επίπεδα ρευστότητας στα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας και την εικόνα της συνολικής αγοράς.

Σταδιακά πάντως, και από την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα της, με πρώτο ραντεβού το roadshow στις 25 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, για το οποίο και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα. Την ίδια ώρα, έχοντας ως κύριους άξονες την επενδυτική βαθμίδα της χώρας αλλά και το επενδυτικό χάσμα μιας δεκαετίας και πλέον, η διοργανώτρια JP Morgan θα επιδιώξει να έχει όλο και περισσότερους συμμετέχοντες που βλέπουν ευκαιρίες αποτιμήσεων στη Λ. Αθηνών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 3,09%, με τις Πειραιώς και Εθνική να σημειώνουν απώλειες 2,61% και 2,35% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Quest και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Τιτάν.

Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ σημείωσε άλμα 6,84% φτάνοντας για πρώτη φορά μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου πάνω από τα 2 ευρώ, με τη Βιοχάλκο να την ακολουθεί με +4,54%. Άνω του 2% τα κέρδη σε Λάμδα και ΟΤΕ και άνω του 1% σε Autohellas και Aegean. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Διαβάστε ακόμη: