Σε ανοδική ρότα για τέταρτη συναπτή ημέρα παρέμεινε το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και δεν έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, όπως έγινε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να καταρρίψει ένα ακόμη όριο, εκείνο των 1.470 μονάδων. Η επάνοδος των αγοραστών στα χρηματιστήρια του εξωτερικού είχε θετικό αντίκτυπο στην Αθήνα, η οποία συντονίστηκε μεν, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (26/9) ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 9,2 μονάδες ή +0,63% και έκλεισε στις 1.471,26 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 12 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.462,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.474,67 μονάδων (υψηλό ημέρας). Ο δείκτης «μάζεψε» σωρευτικά κέρδη +3,23% το τελευταίο 4ήμερο, έχοντας «ανεβάσει» την απόδοσή του στο +2,8% το Σεπτέμβριο και στο +13,77% φέτος. Παράλληλα, έχει μειώσει τη διαφορά του από το υψηλό έτους των 1.502,79 μονάδων στο -2,1%.

Αυξημένη η συναλλακτική κίνηση, με ενισχυμένη την παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ο τζίρος ήταν καθαρός κατά κύριο λόγο, χωρίς να μεσολαβεί μεγάλος όγκος πακέτων, όπως συνέβαινε τις τελευταίες ημέρες. Κομβική εξέλιξη για τη διατήρηση του Χ.Α. σε ανοδική ρότα ήταν η εναλλαγή στους πρωταγωνιστές του ταμπλό. Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική διόρθωσε εύλογα μετά το ράλι που «έτρεξε» το τελευταίο τριήμερο, δίνοντας την «σκυτάλη» στην Eurobank, η οποία ενισχύθηκε περισσότερο από +2%.

Νέο «άλμα» για την Titan, η οποία «άγγιξε» καινούριες κορυφές σε επίπεδα άνω των 35 ευρώ, έχοντας προηγηθεί το report της NBG Securities, που δίνει τιμή στόχο 41 ευρώ για τη μετοχή. Στις παρυφές των 26 ευρώ η Jumbo, με ισχυρή άνοδο και τζίρο άνω των 7 εκατ. ευρώ, στον απόηχο των ανθεκτικών μεγεθών της και της έκθεσης της Eurobank Equities, δίνοντας μάλιστα τιμή στόχο 33,4 ευρώ. Κέρδη άνω του +3% για την Ελλάκτωρ, που επέστρεψε στα 2 ευρώ. Πλησίασε τα 11 ευρώ η Aegean, με άνοδο που ξεπέρασε το +3%. Αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε επίσης η Motor Oil.

Με κεκτημένη ταχύτητα από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, ο ΑΔΜΗΕ διεύρυνε το θετικό σερί του και κινήθηκε πέριξ των 2,4 ευρώ, σε νέο υψηλό 7μήνου. Πάνω από +4% «αναρριχήθηκε» η ΑΒΑΞ και ακολούθησε η Κρι Κρι που έκλεισε κοντά στα ιστορικά υψηλά της. Ξεχώρισε επίσης η Attica Bank με ράλι άνω του +7%, στον απόηχο της έγκρισης από τη ΓΣ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Οι καταλύτες ανόδου και η τελική ευθεία για τα αποτελέσματα εξαμήνου

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, με την επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve και με τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, ευνοεί την ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές. Η αύξηση της καθαρής συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. και η προεξόφληση της επιτυχίας στο placement της ΕΤΕ αποτελούν πρόσθετους παράγοντες προσέλκυσης των buyers.

Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές σταθμίζουν τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, όπως πέρυσι στόχος ήταν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στόχος για το 2025 είναι η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Η προσοχή έμεινε στραμμένη στην Jumbo, η οποία ανακοίνωσε τις επιδόσεις α’ εξαμήνου πριν την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, παρουσιάζοντας αύξηση της κερδοφορίας της κατά +14,32% (καθαρά κέρδη 121,69 εκατ. ευρώ). Ακολούθησε η έκτακτη ΓΣ, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με διάρκεια δύο ετών, για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και με ανώτατο όριο τιμής τα 27,2 ευρώ.

Πέρα από την Jumbo, αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Είχε προηγηθεί το πρωί η ΕΥΔΑΠ. Την Παρασκευή (27/9) ακολουθούν ο ΟΛΠ, η Dimand και η ΕΥΑΘ. Την ερχόμενη Δευτέρα (30/9) λήγει η προθεσμία για τις γνωστοποιήσεις των οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου, με τις Intrakat, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή να έχουν σειρά, μεταξύ πολλών άλλων εισηγμένων, κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Στο προσκήνιο και η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε στρατηγική συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, εξαγοράζοντας 66,6MW λειτουργικών ΑΠΕ, 1,7GW υπό ανάπτυξη ΑΠΕ και ποσοστό 20% στην υπό κατασκευή μονάδα CCGT της Αλεξανδρούπολης (840MW). Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 176 εκατ. ευρώ, με τα 106 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται σε μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω ιδίων μετοχών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά οι Dow Jones, S&P 500, Stoxx 600 και DAX

Η Wall Street ανεβάζει «στροφές» σήμερα, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του +1%. Η αμερικανική αγορά έκανε διάλειμμα χθες από τα ρεκόρ μετά από τέσσερις συναπτές ανόδους, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να βάζουν «φρένο» στις συνεχείς υπερβάσεις των ιστορικών υψηλών τους. Ωστόσο, σήμερα επανήλθαν στις «ράγες» της ανόδου και διεκδικούν την παρουσία τους σε νέες κορυφές. Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι αγοραστές πατάνε «γκάζι» και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να «φλερτάρει» με νέο υψηλό όλων των εποχών. Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης ενισχύεται περισσότερο από +1,5% και κινείται πάνω από τις 19.200 μονάδες. Κέρδη +1,3% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο οποίος «αγγίζει» τις 526 μονάδες, οδεύοντας προς νέο ιστορικό υψηλό. «Άλμα» +2,2% καταγράφει ο CAC 40 στο Παρίσι και ακολουθεί ο FTSE MIB στο Μιλάνο με +1,6%.

Σε υψηλούς ρυθμούς συνέχισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με ορισμένους δείκτες να «χτυπούν» πολύμηνα ρεκόρ. Οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ επέκτειναν την ήδη έντονα ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας «άλμα» πέριξ του +4%. Ακολούθησαν οι βασικοί δείκτες σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με κέρδη +2,4% και +2,9%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: