Το ιδανικό momentum για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν εισηγμένες εταιρείες.

Αναζητούν κεφάλαια, φθηνό χρήμα, για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενώ κάποιες εξ αυτών αποσκοπούν και στην είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο τους επιδιώκοντας μεγαλύτερη κινητικότητα στις μετοχές τους που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία αλλά και η πορεία των δεικτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίο σκανάρουν τις εισηγμένες και επιδιώκουν την αξιοποίηση ευκαιριών.

Χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η έκδοση ομολόγων και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, είναι στη στρατηγική των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι τελευταίες επιτυχημένες κινήσεις για placement από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, Helleniq Energy κλπ έχουν ανοίξει εδώ και μήνες το δρόμο για παρόμοια σχέδια και από άλλες εταιρείες.

Η ΔΕΗ

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΔΕΗ φέρεται έτοιμη να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ομολόγου – οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για ευρωομόλογο – προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μέρους του μεγάλου επενδυτικού της σχεδίου.

Η ΔΕΗ ως γνωστόν έχει μπροστά της ένα επενδυτικό πλάνο 9 δισ. ευρώ έως το 2026 έχοντας εξασφαλίσει για το μεγαλύτερο μέρος τη χρηματοδότηση του, όπως άλλωστε έκαναν γνωστό και τα στελέχη της στις αρχές του 2024 στην Capital Markets Day.

Αναζητά περί τα 700 εκατ. ευρώ για την πλήρη εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα την οδηγήσουν στην υλοποίηση του.

Το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου και οι αυξημένες πιθανότητες υπερκάλυψης των κεφαλαίων που θα ζητήσει η εταιρεία αναμένεται να οδηγήσει στην ανανέωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης που χαίρει ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος.

Η Cenergy Holdings

Στις 2 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Cenergy Holdings του ομίλου Viohalco για την εκκίνηση των διαδικασιών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η ΑΜΚ αποσκοπεί στην άντληση κεφαλαίων που χρειάζεται η Cenergy προκειμένου η θυγατρική της «Ελληνικά Καλώδια» να υλοποιήσει την επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Η Cenergy, όπως έχει κάνει γνωστό η διοίκηση της εισηγμένης θα επιδιώξει με τον τρόπο αυτό και την αύξηση του free float ώστε να επιτρέψει την είσοδο κι άλλων επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εξωστρεφής δραστηριότητα της εταιρείας holding που έχει υπό τη σκέπη της την «Ελληνικά Καλώδια» και «Σωληνουργεία Κορίνθου» και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο άνω των 3 δισ. ευρώ αποτελούν πόλο έλξης για διεθνή και εγχώρια κεφάλαια.

Η Κρι – Κρι

Την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο ετοιμάζει και η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι.

Η εταιρεία του Παναγιώτη Τσινάβου έχει κάνει γνωστή την πρόθεση της για αύξηση του free float της μετοχής της, ενώ έχει ανακοινώσει και την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ την τριετία 2025 -2026.

Το 72,8% της εισηγμένης ανήκει στην οικογένεια Τσινάβου και το υπόλοιπο 20,3% σε επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: