Στις αντιστάσεις των 890 μονάδων επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να βρει μεμονωμένα στηρίγματα στο ταμπλό (ΕΤΕ, Alpha), παρά την έλλειψη ουσιαστικών «καυσίμων». Αποτέλεσμα ήταν, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, να κλείσει με κέρδη της τάξης του 5,5%, κεφαλαιοποιώντας τη σημαντική άνοδο της Δευτέρας (2,2%) και της Τρίτης (3,2%)

Ωστόσο, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, η αβεβαιότητα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αλλά και το πρόβλημα του επίμονα υψηλού πληθωρισμού εξακολουθούν να συνιστούν τροχοπέδη, θολώνοντας τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς και υπονομεύοντας την πορεία επιστροφής στα προ-πολέμου επίπεδα (950 – 970 μονάδες).

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αισθητή άνοδο κατά 1,28% και ενισχύθηκε στις 890,70 μονάδες (υψηλό ημέρας), κερδίζοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (879,45 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 878,05 έως 890,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο, να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα και ανέβασε ρυθμούς, καθώς αυξήθηκε κατά 1,21% και έκλεισε στις 650,77 μονάδες, έχοντας κέρδη 7,5% στην εβδομάδα. Η σημερινή προσοχή στράφηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κέρδισε 2,5% και ενισχύθηκε στα 3,44 ευρώ. Στο +2% και τα 1,13 ευρώ ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Eurobank τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,06 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε οριακά κατά 0,1% και το 1,41 ευρώ, περιορίζοντας αισθητά τις αρχικές ρευστοποιήσεις. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +2,02% 1,1385 ευρώ
Eurobank +0,05% 1,063 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +2,56% 3,44 ευρώ
Πειραιώς -0,14% 1,413 ευρώ

Τα επόμενα βήματα του Χ.Α.

Στην αφετηρία του β’ τριμήνου (απώλειες 1,5% στο α’ τρίμηνο), η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγγενη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος μαίνεται για ακόμη μία ημέρα, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν επαρκές φως στην άκρη του τούνελ. Άλλωστε, παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

«Οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόλις καθαρίσουν τα σύννεφα» τονίζει, χαρακτηριστικά, αναλυτής της Societe Generale, ο οποίος μίλησε σήμερα στο οικονομικό δίκτυο CNBC, θέλοντας να επισημάνει ότι η ανάκαμψη των μετοχών θα γίνει πραγματικότητα, μόνο εφόσον απομακρυνθεί το γεωπολιτικό ρίσκο και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Την ίδια ώρα, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός (στο 8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat) εξακολουθεί να εγείρει προβληματισμό σε οικονομία και επιχειρήσεις, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται εισηγήσεις για το ενδεχόμενο μιας επιθετικότερης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Κάτι το οποίο, ωστόσο, προκαλεί «αλλεργία» στις αγορές μετοχών, οι οποίες έχουν εθιστεί εδώ και δύο χρόνια στη φθηνή και άφθονη χρηματοδότηση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και με την επίδραση των εταιρικών μεγεθών να φθίνει σταδιακά, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια συσσώρευσης, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις να εκτείνονται εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών -τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις παραμένουν στις 870 και τις 850 μονάδες.

Κέρδη στις ξένες αγορές, κάτω από τα 100 δολ. το αργό

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια κατά 0,63% και διαμορφώνεται στις 458 μονάδες, με τον γερμανικό δείκτη DAX να ακολουθεί στο +0,5%. Την ίδια ώρα, οι δείκτες σε Μιλάνο και Παρίσι εμφανίζουν κέρδη 1% και 0,5%, αντίστοιχα, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 αυξάνεται στο +0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones καταγράφουν αύξηση τουλάχιστον 100 μονάδων.

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI υποχωρούν κατά 0,3% και διολισθαίνουν στα 99,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού Brent παραμένουν σταθερά στα 104 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλους, βρίσκεται στο -1% και τα 1.934 δολάρια ανά ουγγιά.