Στην κατοχύρωση ενός μέρους των ισχυρών κερδών, που έχουν αποκομίσει μέσα στο Νοέμβριο, προέβησαν σήμερα οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η διόρθωση ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Επιπλέον, παραβιάστηκε το σημείο αντίστασης των 1.420 μονάδων, ενώ τα περισσότερα blue chips έκλεισαν στο «κόκκινο», με ελάχιστους τίτλους να αποφεύγουν το αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/11) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 11,4 μονάδες ή -0,8% και έκλεισε στις 1.419,51 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 15 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.414,99 (χαμηλό ημέρας) και των 1.430,83 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα, με τον όγκο των πακέτων να είναι αυξημένος (άνω των 30 εκατ. ευρώ) και να αφορά κυρίως τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, της Titan και της Τράπεζας Κύπρου.

Απώλειες άνω του -1,5% κατέγραψαν οι τράπεζες, σε μία εύλογη αντίδραση από τους πωλητές, καθώς ο κλαδικός δείκτης σημείωνε μόνο θετικά πρόσημα εντός του Νοεμβρίου. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Εθνική Τράπεζα, με τις υπόλοιπες συστημικές να ακολουθούν. Στο limit down (σχεδόν -30%) «κλείδωσε» η Attica Bank, η οποία επιβαρύνθηκε από την εισαγωγή των περίπου 359,47 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Πέφτουν» οι τόνοι στις αγορές

Η συσσώρευση είναι το κύριο χαρακτηριστικό που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, με το εγγύτερο σημείο αντίστασης να βρίσκεται πλέον στις 1.430 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης επανήλθε την Τρίτη πάνω από το συγκεκριμένο όριο, για πρώτη φορά από τις 21 Οκτωβρίου, μετρώντας τρεις ημέρες συνολικών κερδών +1,59% (θετικό 8×9, άνοδος +3,55% από τις 30 Οκτωβρίου). Οκταήμερο ράλι +9,46% είχαν κάνει οι τράπεζες, με την JP Morgan και την UBS να «βλέπουν» ελκυστικές αποτιμήσεις και ισχυρά ανοδικά περιθώρια για τον κλάδο.

Επιφυλακτικό είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να διορθώνει πρόσκαιρα μετά τις συνεχείς υπερβάσεις σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά ανεβάζει εκ νέου στροφές μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Πιέσεις δέχονται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο των δασμών που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις γ’ τριμήνου και εννεαμήνου για τη ΔΕΗ και τη Lamda Development. Προηγήθηκε η Autohellas, με οριακή αύξηση της καθαρής κερδοφορίας και τζίρο κοντά στα 750 εκατ. ευρώ σε 9μηνιαία βάση. Πιο γεμάτη η Πέμπτη (14/11), με τις Aegean, ΟΤΕ, HELLENiQ ENERGY, Austriacard Holdings, Lavipharm και Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους μεγέθη.

Στο επίκεντρο και η ΕΤΕ λόγω του «πράσινου» ομολόγου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε. Στο 3,5% καθορίστηκε η τελική απόδοση (από 3,83% που είχε προσδιοριστεί αρχικά), ενώ συγκέντρωσε προσφορές ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 6 φορές το ποσό της έκδοσης. Την έξοδό της στις αγορές με 8ετές ομόλογο προανήγγειλε και η Coca Cola.

Διαβάστε ακόμη: