Με άνοδο 4,22% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έκλεισε με κέρδη 10,23%.
Οι συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας στα μέσα της εβδομάδος έδωσαν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία με τις αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών να πραγματοποιεί ένα “ράλι ανακούφισης”.
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve δεν είχαν κάποια αρνητική έκπληξη για τους επενδυτές. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2018, κάνοντας το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά 40 ετών. Η αύξηση ήταν κατά 25 μονάδες βάσης, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές, ενώ η κεντρική τράπεζα περιμένει να πραγματοποιήσει άλλες έξι αυξήσεις μέσα στο 2022.
Η αγορά, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε την εβδομάδα αυτή σε ένα περιβάλλον ακραίων διακυμάνσεων.
“Ψήφο εμπιστοσύνης”
Πάντως διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στο ελληνικό Δρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.
Στις “ελκυστικές” αγορές και με υψηλό περιθώριο ανόδου μεταξύ των αναδυόμενων κατατάσσει τη χώρα μας ο αμερικανικός οίκος JP Morgan και δίνει περιθώριο ανόδου έως και 40% για τις ελληνικές μετοχές.
Η Citi εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 37,9%, από 37,4% πριν ένα μήνα και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό τόσο στην ευρωζώνη και την Ευρώπη, όσο και σε σχέση με το σύνολο των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων αγορών.
Σύμφωνα με την Citi η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,9%, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και πάνω από τις ΗΠΑ, η οποία είναι στο 3,5% και 1,5% αντίστοιχα.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 862,86 μονάδες, έναντι 827,96 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας άνοδο 4,22%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί 3,22%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 3,41%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 4,56% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει πτώση 3,12%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 0,81% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 0,86%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 10,23%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 7,60%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 482,589 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,518 εκατ. ευρώ, από 120,805 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 2,07 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 62,501 δισ. ευρώ , ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 3,591 δισ. ευρώ.