Σε χαμηλό τέμπο κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «χωνεύει» τα υψηλά 15ετίας (Απρίλιος 2010) των 1.900 μονάδων. Η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε με σκαμπανεβάσματα, με τους πωλητές να έχουν αρχικά τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε λίγο πριν τις 15:00, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει σε ανοδική τροχιά για τέταρτη διαδοχική μέρα, διευρύνοντας το πολυετές ρεκόρ του.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (4/7), ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 2,85 μονάδες ή +0,15% και έκλεισε στις 1.918,09 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.922,16 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.907,12 μονάδες. Στις 21 Απριλίου 2010 και τις 1.936,43 μονάδες εντοπίζεται το επόμενο ορόσημο. Παράλληλα, το ΧΑ ολοκλήρωσε τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδων κερδών, τα οποία ανήλθαν σε +2,19%. Από την έναρξη του 2025 ενισχύεται κατά +30,51%.

Μικρό διάλειμμα στο «εκρηκτικό» ράλι τους έκαναν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να παραμένει ωστόσο στις παρυφές των 2.000 μονάδων, που αποτελούν υψηλό 10ετίας (Νοέμβριος 2015). Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ΔΕΗ έκλεισε πάνω από τα 14 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, πλησιάζοντας τις φετινές κορυφές της. Παράλληλα, η Jumbo ξεπέρασε τα 30 ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Coca-Cola HBC για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, «άλμα» σημείωσαν οι μετοχές των λιμανιών (ΟΛΠ και ΟΛΘ), ενώ σε πορεία «ανάβασης» βρέθηκε και η Κρι Κρι, η οποία προσέγγισε το ιστορικό ρεκόρ των 19 ευρώ.

Αλλάζει πίστα το ΧΑ

«Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας λειτουργεί πλέον με δεδομένη την αναβάθμισή της είτε μέσω Euronext είτε μέσω άλλων διεθνών ανακατατάξεων», αναφέρει εύστοχα η στήλη dark room, με τις «διεθνοποιημένες» μετοχές να προσελκύουν την προσοχή και τα κεφάλαια μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Δείγμα του ότι αλλάζει πίστα η εγχώρια αγορά αποτελεί το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, με τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών να υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα ήταν λίγο πιο υποτονικός ο τζίρος, αλλά αρκετά κοντά στον μέσο όρο, καθώς παρέμεινε κλειστή η Wall Street λόγω της αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας και άρα απουσίαζε μία σημαντική μερίδα των επενδυτών.

Στο εξωτερικό οι traders εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να στέλνει επιστολές σε όσους εμπορικούς εταίρους δεν έχουν προβεί σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, εν όψει της σχετικής λήξης της προθεσμίας στις 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις επιστολές, οι εμπλεκόμενες χώρες θα πληρώνουν δασμούς από 10% μέχρι 70% με έναρξη ισχύος την 1η Αυγούστου.

Χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος μικτού ποσού 0,25 ευρώ ανά μετοχή (αντιστοιχεί σε 2,625 εκατ. ευρώ) διαπραγματευόταν η Mevaco. Το καθαρό μέρισμα ανέρχεται σε 0,2375 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή του θα ξεκινήσει την Πέμπτη 10 Ιουλίου. Παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 177.500 νέων μετοχών της Fais Group

Διαβάστε ακόμη: