Στη ζώνη των 890 μονάδων παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να «κρατήσει» το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 900 μονάδων, εξαιτίας της σταδιακής απώλειας των τραπεζικών στηριγμάτων. Αποτέλεσμα ήταν ο κύριος δείκτης να διατηρήσει την εικόνα συσσώρευσης, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι αγορές στο εξωτερικό.
Ειδικότερα οι τράπεζες μετά τα αρχικά κέρδη άνω του +2% έκλεισαν πτωτικά με εξαίρεση την Εθνική η οποια διατήρησε το θετικό πρόσημο ενώ την περαιτέρω πτωση της αγοράς ανέκοψαν ΟΤΕ +1,06% και ΟΠΑΠ +0,97% με τον τζίρο να ενισχύεται από το πακέτο του ΟΤΕ στις δημοπρασίες αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο 6/4 και η απάντηση της Ρωσίας στην Δύση θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, στον πληθωρισμό, στο κόστος διαβίωσης.
Αν και η Μόσχα υποστηρίζει πως η σφαγή των αμάχων στη Bucha αποτελεί προβοκάτσια των ΗΠΑ για να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία στοχοποιούν τη Ρωσία ενώ Γερμανία και Αυστρία αρνούνται την επιβολή ενός ενεργειακού embargo στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τα μέτωπα της Ενέργειας, του πληθωρισμού, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αυξάνουν τις ανησυχίες… επανέρχονται τα lockdown λόγω covid -19 με τη Σαγκάη μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας με 26 εκατ κατοίκους να βρίσκεται σε καραντίνα .
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες, προσεγγίζοντας αρχικά τις 900 μονάδες μετά από 23 συνεδριάσεις ενώ για να εδραιωθεί σ’ αυτά τα επίπεδα ή να κινηθεί ακόμη υψηλότερα απαιτείται η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -2,52% στο χαμηλό της ημέρας και ακολούθησαν Eurobank -1,7% και Πειραιώς -0,95% και με οριακά κέρδη η Εθνική +0,03%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή +1,84% αλλά και οι ΟΤΕ +1,06% και ΟΠΑΠ +0,97%….ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Aegean -2,79% και Lamda -1,83%.
Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την ΔΕΗ να ανακοινώνει σήμερα 5/4 και τις Lamda και Quest την Τετάρτη 6/4 μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Εν τω μεταξύ, με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και τις ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω των κυμάτων της ακρίβειας να διογκώνονται στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να «τραβήξουν» άλλο 1 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων για το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Μάιο και βρίσκεται στα σκαριά.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς η Fed την Τετάρτη 6/4 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη 7/6 θα δημοσιεύσουν τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων του Μαρτίου.
Πληθωρισμός – πόλεμος Vs εταιρικά μεγέθη
Οι επενδυτές, για ακόμη μία συνεδρίαση, παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη στασιμότητα και τη νευρικότητα, αδυνατώντας να διασπάσουν τις αντιστάσεις των 900 μονάδων και να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγο μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Πόσο μάλλον, να ανακτήσουν τα προ-κρίσης επίπεδα των 950 μονάδων, για τα οποία θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα καύσιμα.
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε δυσμενώς κι από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, πλήττοντας αυτή τη φορά τον κλάδο του άνθρακα, κάτι το οποίο -εφόσον γίνει πραγματικότητα- αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα των ενεργειακών τιμών, ανεβάζοντας σε υψηλότερα επίπεδα τον λογαριασμό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Την ίδια ώρα, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά προβληματικό και για ακόμη έναν λόγο: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν «φουντώσει» τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στο β’ τρίμηνο, με την Ελλάδα να δέχεται και η ίδια τα απόνερα ενός τέτοιου σεναρίου. Ενδεικτικά, η HSBC έσπευσε σήμερα να μειώσει τις προσδοκίες για την εγχώρια οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα του 2021 (ΔΕΗ, Epsilon) αλλά και οι εκτιμήσεις για τις φετινές προοπτικές προσφέρουν επιλεκτικές ευκαιρίες για μεμονωμένες αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις σχετικά φθηνές τιμές των ελληνικών εισηγμένων. Στα «συν» θα πρέπει να προστεθεί και ο θετικός αντίκτυπος των πρώτων δηλώσεων του νέου «αφεντικού» της ΕΧΑΕ, οι οποίες ικανοποίησαν απόλυτα τους αναλυτές.
Μικτά πρόσημα στο εξωτερικό
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 462 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο να χάνουν πέριξ του 0,5%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,3%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στο +0,35%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο κατά 100 μονάδες ή κατά 0,3%, με τον Nasdaq ωστόσο να διορθώνει κατά 0,6%.
Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, παρά τη μη επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., η τιμή των συμβολαίων WTI ενισχύεται κατά 1% και φθάνει τα 104,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent αυξάνεται κατά 1,1% και καθορίζεται στα 108,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κινείται ανοδικά στο +0,6% και τα 1.945 δολάρια ανά ουγγιά.