Σε κατοχύρωση μέρους των κερδών του προηγούμενου 4ήμερου αρκέστηκαν σήμερα (27/9) οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, το profit taking ήταν ελεγχόμενο και ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε από το ψυχολογικό όριο των 1.470 μονάδων. Χαρακτηριστικά της σημερινής συνόδου οι ήπιες μεταβολές, ο αυξημένος όγκος των πακέτων και οι εναλλαγές προσήμων, κυρίως κατά το πρώτο δίωρο.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,56 μονάδες ή -0,17% και έκλεισε στις 1.468,70 μονάδες. Κινήθηκε σε εύρος μικρότερο των 10 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.465,76 (χαμηλό ημέρας) και των 1.474,34 μονάδων (υψηλό ημέρας). Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ανόδου για το Χ.Α., έχοντας ενισχυθεί κατά +3,05% από την περασμένη Παρασκευή (20/9). Με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος, ο ΓΔ κερδίζει +2,62% μέσα στο μήνα. Στο +13,58% η φετινή απόδοση. Η απόσταση από το υψηλό έτους των 1.502,79 μονάδων υπολογίζεται στο -2,27%.

Φαίνεται πως οι επενδυτές, έχοντας «μαξιλαράκι» ασφαλείας από το 4ήμερο ράλι, αντλούν ρευστότητα προκειμένου να έχουν κεφαλαιακά αποθέματα ενόψει του placement που θα διενεργηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για την ΕΤΕ. Η διόρθωση, πάντως, ήρθε την ώρα που οι διεθνείς αγορές «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι πωλητές στόχευσαν κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους, με τις Alpha Bank και Eurobank να καταγράφουν ισχυρή πτώση. Πιο ήπιες οι ρευστοποιήσεις στα blue chips, με τους traders να αναλώνονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Αξιοσημείωτη η συνδρομή των πακέτων, η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. Μεγάλα πακέτα πέρασαν μέσω του Χ.Α. σε Πειραιώς (ένα των 8,62 εκατ. ευρώ και ένα των 2,777 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (3,475 εκατ. ευρώ) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (2,848 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, άλλαξαν «χέρια» 7 πακέτα της Κρι Κρι, 1 εκατ. τεμαχίων και συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 12 ευρώ, στο πλαίσιο του placement για το 3,03% του μετοχικού κεφαλαίου. Η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε με σημαντικό discount σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή.

Οι εβδομαδιαίες επιδόσεις των βασικών δεικτών

Με απώλειες -0,74% ολοκλήρωσαν οι τράπεζες τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον κλαδικό δείκτη να σταματά στις 1.277,03 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχώρησε κατά -0,32% στις 3.578,08 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) έχασε -0,22% στις 2.344,36 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης «σκαρφάλωσε» κατά +4,68%, ο Large Cap κέρδισε +3,54% και ο Mid Cap αρκέστηκε στο +0,24%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 126,714 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33,505 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Στα 60,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος του τραπεζικού big four, απασχολώντας δηλαδή σχεδόν το 50% των συναλλαγών. Στα 102,829 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικά πρόσημα για 44 μετοχές, αρνητικά για 55, ενώ 21 τίτλοι έμειναν αμετάβλητοι

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank διολίσθησε κατά -1,97% στο 1,593 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank (-1,6% στα 2,09 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,51% στα 3,93 ευρώ). Στον αντίποδα, η Εθνική ενισχύθηκε κατά +0,46% και έκλεισε στα 7,844 ευρώ.

Με το βλέμμα σε Εθνική και αποτελέσματα

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει ευνοϊκό, καθώς μετά το «μαχαίρι» στα επιτόκια της Fed και τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας, ήρθαν τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αμερικανική οικονομία να διατηρήσουν σε τροχιά ιστορικών υψηλών τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην Wall Street. Ταυτόχρονα, η πληθώρα θετικών εξελίξεων έφερε νέα ρεκόρ για τον DAX στην Φρανκφούρτη, τους δείκτες στο Πεκίνο, τον χρυσό και το ασήμι.

Ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες έχουν απομείνει προκειμένου να ξεκινήσει το placement για το 10% (με δυνατότητα αναβάθμισης στο 12%) των μετοχών της ΕΤΕ, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η ιδιωτική τοποθέτηση θα «τρέξει» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ προ των πυλών βρίσκεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Η ζήτηση είναι ισχυρή, ενώ η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί με μικρό discount.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου λήγει η σχετική προθεσμία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του γ’ τριμήνου και του 9μήνου φέρνει στο προσκήνιο το window dressing, δηλαδή τις κινήσεις ωραιοποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ως είθισται στο τέλος μεγάλων περιόδων.

Απτόητες οι ξένες αγορές

Οι αγοραστές επικρατούν και σήμερα στην Wall Street, με ώθηση από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό (PCE) στις ΗΠΑ. Κέρδη +0,5% σημειώνει ο Dow Jones και ακολουθούν ο S&P 500 και ο Nasdaq στο +0,1% με +0,2%. Στο «μονοπάτι» των ρεκόρ διατηρούνται ο Dow Jones και ο S&P 500, έχοντας προηγηθεί τα βελτιωμένα στοιχεία για το ΑΕΠ και τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία λειτούργησαν ως «καύσιμο» για την αγορά.

Σε ανοδική τροχιά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά το ράλι που έφερε κέρδη ακόμη και άνω του +2%. Επιμένει στα ρεκόρ ο γερμανικός DAX, καθώς βρέθηκε πάνω από τις 19.200 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Σήμερα ενισχύεται κατά +1,25% και αγγίζει τις 19.400 μονάδες. Μεταξύ +0,4% και +0,7% η κίνηση των υπόλοιπων βασικών δεικτών. Οι επενδυτές εστιάζουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Commerzbank και UniCredit, οι οποίες φέρνουν «σεισμό» στον τραπεζικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Πρόσθετη ώθηση παρέχει η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γαλλία.

Δείχνουν να μην έχουν «ταβάνι» οι ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ολοκλήρωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους από το 2008 και το 1998, αντίστοιχα. Σηματωρός το τεράστιο πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Μεγάλες κερδισμένες οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο real estate. Με ισχυρή άνοδο, της τάξης του +2,6%, ακολούθησε ο Nikkei στο Τόκιο.

Διαβάστε ακόμη: