Δεύτερη ημέρα ήπιας πτώσης για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χρειάστηκε να επιστρατεύσει τις εφεδρείες του, ειδικά τις τραπεζικές, ώστε να μην δοκιμαστεί το επίπεδο των 1.280 μονάδων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του βρέθηκε σε αρνητικά εδάφη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.287,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.284,69 μονάδων (-0,47%) και 1.290,72 μονάδων (-0,01%). Ο τζίρος ανήλθε στα 92,4 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 14,8 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,25% στις 3.112,84 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.209,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 1.071,33 μονάδες.

Με το βλέμμα στο 2024

Τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις κάνουν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια αυτές τις ημέρες στο χρηματιστήριο, καθώς πλέον απομένουν 7 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Προσπαθούν μάλιστα να λύσουν το γρίφο της καλής εγχώριας επίδοσης και των αυξανόμενων διεθνών αβεβαιοτήτων, υπό την προοπτική μιας χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής την επόμενη χρονιά.

Άλλωστε, η αγορά έδειξε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θέλει ή δεν διαθέτει ακόμη τις δυνάμεις να περάσει ξανά πάνω από τις 1.300 μονάδες, η πραγματική δοκιμασία των οποίων πιθανόν να έρθει από την έναρξη του νέου έτους, εκτός εάν υπάρξει κάποιος καταλύτης που να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η ήπια κίνηση μάλιστα του Δεκεμβρίου προμήνυε ένα τέλος που πολλά χαρτοφυλάκια δεν θα αναζητούσαν μεγάλες «συγκινήσεις». Και όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Ο ίδιος θεωρεί ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις.

Εντούτοις, το πως θα κλείσει τη χρονιά θα αποκτήσει μεγάλη σημασία, ειδικά εάν δεν χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα, αφού θα δοθεί το μήνυμα ότι οι προσδοκίες για το 2024 συντηρούνται υψηλά. Έτσι, στη μεγάλη εικόνα η αγορά διατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι άρχισε μια μικρή διόρθωση μόλις βρέθηκε πάνω από τις 1.300 μονάδες. Όσο όμως συντηρεί τις 1.276 μονάδες, η αγορά δεν προβληματίζει. Μόνο κατοχύρωση αυτού του επιπέδου μπορεί να φέρει τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 1.258 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ και Aegean, καθώς έκλεισαν με απώλειες 3,50% και 3,30% αντίστοιχα, με τις Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Λάμδα και Quest να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο και Cenergy, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2,38%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο +1,53%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Αρκετά μεγάλοι όγκοι και στα “μικρά”, με τα Alpha Αστικά Ακίνητα (+4,28%) να διακινούν 31,4 χιλ. τεμάχια, την BriQ Properties (-1,05%) να διακινούν 240 χιλ. τεμάχια, ενώ στον Άβαξ (+6,21%) άλλαξαν χέρια 686 χιλ. τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη: