Με αρκετά σκαμπανεβάσματα και χωρίς διάθεση για ανάληψη ρίσκου πραγματοποιήθηκε η σημερινή (13/9) ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Είχαν προηγηθεί πέντε διαδοχικές πτώσεις, οι οποίες είχαν κοστίσει περίπου 40 μονάδες, ήτοι -2,74%, στο Χ.Α. Έστω κι έτσι, η εγχώρια αγορά αύξησε την απόσταση από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων. Στο φινάλε οι αγοραστές έκαναν πιο έντονη την παρουσία τους, με ώθηση από το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 12,33 μονάδες ή +0,88% και έκλεισε στις 1.419,24 μονάδες. Λίγο πιο πάνω, στις 1.419,50 μονάδες το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.405,55 μονάδες. Ωστόσο, δεν απέφυγε τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση (-1,66%), χάνοντας επίσης -0,83% εντός του Σεπτεμβρίου. Στο +9,75% υπολογίζεται η επίδοση της Λεωφόρου Αθηνών την φετινή χρονιά.

Η ανάκαμψη μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών ήρθε εν μέσω εναλλαγών προσήμων κατά τις πρώτες ώρες των σημερινών συναλλαγών. Στη συνέχεια οι αγοραστές πήραν το προβάδισμα και έδωσαν (προσωρινό;) τέλος στην εικόνα φθοράς που παρουσίαζε το Χ.Α. Συρρικνωμένος παρέμεινε ο τζίρος, ενώ οι τράπεζες δεν παρείχαν τελικά την ώθηση που φαινόταν ενδοσυνεδριακά ότι θα δώσουν.

Η στάση αναμονής των επενδυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αποψινό «χρησμό» της Moody’s, η οποία θα καθορίσει το κλίμα βραχυπρόθεσμα. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες για αναβάθμιση της αξιολόγησης (rating), υπάρχει ωστόσο η ελπίδα για τις προοπτικές (outlook) και την αναβάθμισή τους από σταθερές σε θετικές. Παράλληλα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται και με τη… βούλα στις 23 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Κύπρου, ενώ συγχρόνως διαγράφεται από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Μοιρασμένη η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να ενισχύονται σημαντικά, ενώ αντίθετα η Εθνική σημείωσε νέα πτώση (τρίτη διαδοχική), συνοδευόμενη από αυξημένο τζίρο. «Βαρίδι» για την ΕΤΕ η προετοιμασία των επενδυτών εν όψει του placement τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς αντλούν κεφάλαια για να έχουν την κατάλληλη στιγμή.

Όσον αφορά τα blue chips, ξεχώρισε η ElvalHalcor, με τους traders να μένουν ικανοποιημένοι από τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου της εισηγμένης. Ακολούθησαν με εξίσου ισχυρή άνοδο ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Metlen, η Ελλάκτωρ, η Motor Oil και η Lamda Development, ενώ στα mid caps πάτησαν «γκάζι» η Intralot, η Fourlis και η Κρι Κρι.

Όλα τα «φώτα» στη Moody’s

Τις τελευταίες ημέρες η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των ξένων χρηματιστηρίων, επεκτείνοντας χθες το πτωτικό σερί της για πέμπτη μέρα, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 18μήνου.

Η Moody’s παρουσιάζει απόψε την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία, μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση του outlook από την καναδική DBRS. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που τοποθετεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στο «Ba1», ενώ παράλληλα δίνει σταθερές προοπτικές.

Η απόδοση του investment grade από τη Moody’s ενδεχομένως να αποτελέσει τον «βαρύ» θετικό καταλύτη που ψάχνει η αγορά, πριν το placement της Εθνικής στις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική τοποθέτηση αφορά στο 8% με 10% από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Το κακό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συντηρητική τακτική των επενδυτών, οι οποίοι «τραβούν» ρευστότητα, κυρίως ενόψει του placement, αλλά και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank (λόγω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα) και του listing της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α.

Στη Lamda Development και την Ελλάκτωρ εστίασαν σήμερα οι traders, στον απόηχο των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Η μεν Lamda παρουσίασε αύξηση 72% στα EBITDA, με νέα ιστορικά ρεκόρ στο retail και στις μαρίνες. Αντίστοιχα, η Ελλάκτωρ σημείωσε αύξηση 41% στα καθαρά κέρδη, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι η κερδοφορία θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Το τίμημα ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ και η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για 25 χρόνια. Θα ακολουθήσουν η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και η εκπλήρωση όλων των συμβατικών όρων για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου.

Θετικά πρόσημα στις διεθνείς αγορές

Σε ανοδικό έδαφος ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, οδεύοντας προς μία κερδοφόρα εβδομάδα. Χαμόγελα έφεραν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, καθώς «κλειδώνουν» την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve. Ο S&P 500 και ο Nasdaq μετρούν ήδη τέσσερις διαδοχικές ανόδους.

Με κέρδη υποδέχονται οι ευρωαγορές τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ -τη δεύτερη εντός του 2024- κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε πως δεν είναι δεσμευτική μία νέα μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση. Άνοδο +0,9% καταγράφει ο Stoxx 600 και ακολουθούν οι υπόλοιποι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανεβάζοντας σταδιακά στροφές, με κέρδη μεταξύ +0,5% και +1,3%.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Απώλειες για τον ιαπωνικό Nikkei, με το γιεν να «αγγίζει» τα υψηλά 9μήνου. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν νέο χαμηλό 6ετίας και οι αγορές της Αυστραλίας πλησίασαν σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμη: