Το χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ανοδική του τροχιά για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενισχυόμενο από το θετικό διεθνές κλίμα και στοχεύοντας πλέον το ψυχολογικό όριο των 1.900 μονάδων, επίπεδο που είχε να προσεγγιστεί από τον Απρίλιο του 2010.
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,35% και διαμορφώνεται στις 1.889,40 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ 1.884,57 και 1.890,73 μονάδων.
Εβδομαδιαία και μηνιαία κέρδη – Ιστορική επίδοση
Η αγορά μετρά πέντε διαδοχικές ανόδους με σωρευτικά κέρδη άνω του 5,8%, ενώ για τον Ιούνιο εμφανίζει άνοδο σχεδόν 3%. Αυτό φέρνει το ΧΑ κοντά στην επίτευξη της όγδοης συνεχόμενης μηνιαίας ανόδου για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η συνολική απόδοση από τις αρχές του 2025 ξεπερνά το 28%. Για να μηδενιστεί η εβδομαδιαία άνοδος, απαιτείται ημερήσια πτώση άνω του 4,29%.
Ιστορικά υψηλά για τους βασικούς δείκτες
Οι βασικοί δείκτες σημειώνουν επίσης πολυετή ρεκόρ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει υψηλό 10ετίας, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) υψηλό 14ετίας και ο Mid Cap υψηλό 16ετίας. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,55% στις 1.958,60 μονάδες, με τη Eurobank να ξεχωρίζει με άνοδο 1,17% στα 2,936 ευρώ, αγγίζοντας νέο υψηλό 10ετίας. Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει άνοδο 0,36% στα 11,045 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,13% στα 5,982 ευρώ. Η Optima bank συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία με νέο ιστορικό υψηλό στα 20,4 ευρώ (+1,75%), ενώ θετικά κινούνται και οι Attica Bank (+1,12%) και Τράπεζα Κύπρου (+0,31%).
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11,92 εκατ. ευρώ, με τις Eurobank και Πειραιώς να σημειώνουν τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ και τη Metlen πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς φτάνει τα 127,45 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό, θετικά κινούνται 59 μετοχές, 18 καταγράφουν απώλειες, ενώ 18 παραμένουν αμετάβλητες.
Ξεκινά σήμερα η δημόσια πρόταση της Metlen PLC για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Metlen Energy & Metals, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η δημόσια πρόταση θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου, με στόχο οι μετοχές του ενιαίου ομίλου να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα σε LSE και ΧΑ έως τις 4 Αυγούστου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου και ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου.
Η Eurobank εξετάζει την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της σε Ελλάδα και Κύπρο με τελικό σχεδιασμό για το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
Η ΑΒΑΞ ανακοίνωσε πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφοντας αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 6,4% στα 26,2 εκατ. ευρώ και καθαρής κερδοφορίας κατά 46,6% στα 11,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Διαβάστε ακόμη:
-
Νέο ρεκόρ 15ετίας για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Επιασε τις 1.880 μονάδες
-
Intralot: Υπέγραψε 10ετή επέκταση συμβολαίου με τη Λοταρία του Άινταχο- Επιβεβαίωση του radar.gr
-
«Μποτιλιάρισμα» στα Στενά του Ορμούζ: 143 πλοία αναμένουν διέλευση, στα ύψη οι ναύλοι
-
Ιστορικό ρεκόρ: Στα €38 δισ. τα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου το 2023/24