Δίψα για… ειρήνη. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι πρόταξε την επιθυμία του ιδίου και όλων των συμπατριωτών του να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο πόλεμος με τη Ρωσία. Σε απευθείας σύνδεση με το Κογκρέσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν οι ουρανοί πάνω από τη χώρα του: “Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά αν αυτό είναι πάρα πολύ να σάς το ζητήσουμε, ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πυραυλικές συστοιχίες και αεροπλάνα μαχητικά , που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και κατά των Ευρωπαίων”.

Θυμίζουμε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι “θα κινδύνευε μια κλιμάκωση με τη Ρωσία”.

“Εχω ένα όνειρο… “

Και συνέχισε: “Εχω ένα όνειρο και μία ανάγκη: Να προστατευτούν οι ουρανοί μας. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν”. Ακολούθως, θύμισε στους ακροατές την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, “όταν το κακό προσπάθησε να μετατρέψει τις πόλεις σας σε πεδία μάχης. “Οταν αθώοι άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση. Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουκρανικό ουρανό σε πηγή θανάτου για χιλιάδες αθώους. Το Κίεβο, η Οδησσός, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη υπόκεινται αυτές τις επιθέσεις και το θάνατο από αέρος για χιλιάδες αμάχους. Οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται, αλλά έχουμε βληθεί από βόμβες ακριβείας και διασποράς, κάτι που ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν ζήσει εδώ και δεκαετίες”.

Ο Ζελένσκι έδειξε στην αίθουσα με τους παρευρισκόμενους ολιγόλεπτο βίντεο για το πώς ήταν η πατρίδα του πριν τον πόλεμο και πώς έχει αλλοιωθεί κατά τη διάρκεια του. “Η Ουκρανία υπόκειται καθημερινά σε ρωσικές επιθέσεις, αεροπορικώς και χερσαίες, αλλά αυτά δεν μας κάμπτουν. Βρισκόμαστε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ουκρανικού λαού, που έχει ξεσηκωθεί, πατεράδες, μητέρες και κόρες κατά των εισβολέων. Οι Ρώσοι καταπατούν την ελευθερία μας. Θυμάμαι τα πρόσωπα των προέδρων που θεμελίωσαν τη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Είναι ακριβώς το ίδιο που επιθυμούμε κι εμείς εδώ στην Ουκρανία: τα βασικά που καθορίζουν τη δική σας καθημερινότητα”.

“Να λογοδοτήσουν… “

Και συνέχισε: “Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, το λέω καθημερινά μέχρι να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αφορούν σε όλους όσοι έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους, από τους βουλευτές έως τους δημοσίους υπαλλήλους που στηρίζουν αντικειμενικά τη ρωσική εισβολή. Επίσης, όλες οι αμερικανικές επιχειρήσεις να φύγουν από τη Ρωσία. Ασκήστε πίεση ώστε να μην κερδίζει η Ρωσία ούτε μισό δολάριο από τις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ. Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά. Χρειάζονται νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος”.

“Ηγέτης της ειρήνης… “

Και προέτρεψε τον Μπάιντεν να γίνει ηγέτης του κόσμου και της ειρήνης: “Σήμερα δεν αρκεί να είναι κανείς ηγέτης του ΝΑΤΟ ή της Δύσης. Πρέπει να είσαι ηγέτης του κόσμου και γι’ αυτό χρειάζεται ειρήνη. Χρειάζεστε δίπλα σας όχι δυνατούς, αλλά γενναίους να πολεμήσουν για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία. Να πεθάνουν για να γίνει η χώρα τους αυτό που εκείνοι ονειρεύονται κι όχι ο γείτονας. Στην Ουκρανία πολεμούμε για τις αξίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ. Είμαι σχεδόν 45 ετών, πόσο μπορώ να γίνω όταν υπάρχουν ήδη 100 παιδιά νεκρά στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Πώς να ζήσω άλλη μια μέρα; Αν συνεχίζω είναι λόγω του ρόλου μου ως προέδρου της χώρας. Εύχομαι στον Μπάιντεν να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ηγέτης του κόσμου, δηλαδή ηγέτης της ειρήνης. Σας ευχαριστώ. Δόξα στην Ουκρανία”.