Βελτιωμένη είναι η εικόνα που επικρατεί στη χώρα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες Σάββατο, προκαλώντας τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι αυτή τη στιγμή η φωτιά που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ στην περιοχή της Κερατέας.

Ειδικότερα, περίπου στις 10 το βράδυ, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ανω Δασκαλειό που ανέπτυξε γρήγορα δυναμική λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα και απειλούσε σπίτια.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, και συγκεκριμένα 120 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα και 38 οχήματα που μαζί με τις μαζί με τις υδροφόρες του Δήμου Λαυρεωτικής και τους εθελοντές, κατάφεραν να την περιορίσουν πριν προλάβει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς εστάλη στις 22:57 μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ανω Δασκαλειό να απομακρυνθούν προς Κερατέα, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην πυρκαγιά ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για φθορές σε σπίτια.

Καλύτερη η εικόνα σε Ροδόπη και Ανδρο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον και η πυρκαγιά στις Σάπες Ροδόπης και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σαπών, Απόστολος Ιωάννου, η φωτιά πλησιάσε κάποια στιγμή τον οικισμό Ασκητές αλλά τελικά οι κάτοικοι δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν, διότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην περιοχή κατάφεραν να κρατήσουν μακριά τον κίνδυνο.

Καλύτερη είναι η εικόνα και από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Στραπουριές της Ανδρου, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η πυρκαγιά απειλούσε κατοικίες και στις 13:13 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Ανδρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς τη Χώρα.

Λίγο μετά το απόγευμα, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, μαζί με ενισχύσεις που εστάλησαν από την Αθήνα κατάφεραν να την περιορίσουν και πλέον παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.

Στην περιοχή επιχείρησαν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Εύβοια

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι άνεμοι σήμερα θα είναι εξασθενημένοι, αν και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει έως και τους 40 βαθμούς.

Οπως φαίνεται στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, ο υψηλότερος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς σήμερα Κυριακή εντοπίζεται στην Αττική και την Εύβοια.

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Κερατέα, Ροδόπη και Ανδρο-1

Συστάσεις προς τους πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε ακόμη