Ένα ρολόι που ανήκε κάποτε στον τελευταίο αυτοκράτορα της κινεζικής δυναστείας Τσινγκ, η ζωή του οποίου αποτέλεσε τη βάση της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», πωλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των 49 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (6,2 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη.

Το σπάνιο ρολόι Patek Philippe που ανήκε στον Αϊσίν-Γκιόρο Πουγί αγόρασε ένας Ασιάτης συλλέκτης που διαμένει στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Η τιμή, στην οποία δεν περιλαμβάνεται το τέλος του πριμ του αγοραστή, ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (5,1 εκατομμύρια δολάρια).

Το ρολόι

Ο Thomas Perazzi, επικεφαλής ρολογιών στον οίκο δημοπρασιών Phillips Asia, δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται για «το υψηλότερο αποτέλεσμα» για οποιοδήποτε ρολόι χειρός που ανήκε κάποτε σε αυτοκράτορα.

Πρόκειται για ένα από τα οκτώ μόνο γνωστά ρολόγια Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune και ήταν δώρο του Πουγί στον Ρώσο διερμηνέα του όταν φυλακίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών. Το πολύτιμο αντικείμενο ξεπέρασε εύκολα την εκτίμηση των 3 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από την πώληση.

Άλλα ρολόγια που ανήκαν σε αυτοκράτορες και πωλήθηκαν σε δημοπρασία περιλαμβάνουν ένα ρολόι Patek Philippe που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, το οποίο πωλήθηκε για 2,9 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Ένα ρολόι Rolex που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βιετνάμ, Bao Dai, έπιασε 5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία το 2017.

Ο Αϊσίν-Γκιόρο Πουγί

Γεννημένος το 1906, ο Πουγί ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της κινεζικής δυναστείας Τσινγκ, ο οποίος ξεκίνησε τη βασιλεία του σε ηλικία δύο ετών.

Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945, ο Πουγί αιχμαλωτίστηκε στο αεροδρόμιο Shenyang της Κίνας από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό. Κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου και φυλακίστηκε σε στρατόπεδο κράτησης στο Χαμπάροφσκ της Ρωσίας για πέντε χρόνια.

Ο οίκος δημοπρασιών δήλωσε ότι πέρασε τρία χρόνια συνεργαζόμενος με ειδικούς σε ρολόγια, ιστορικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες για να ερευνήσει την ιστορία του ρολογιού και να επαληθεύσει την προέλευσή του.

Ο Perazzi δήλωσε στο Reuters ότι το ρολόι ήταν το καλύτερο Patek που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή.

Ο δημοσιογράφος Russell Working, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον διερμηνέα του Πουγί, Γκεόργκι Περμιάκοφ το 2001, δήλωσε ότι ο τελευταίος Κινέζος αυτοκράτορας έδωσε το ρολόι στον Περμιάκοφ την τελευταία του μέρα στη Σοβιετική Ένωση, λίγο πριν εκδοθεί πίσω στην Κίνα.

«Αυτά ήταν τα πράγματα που έκανε μερικές φορές σε ανθρώπους που ήταν πολύ ξεχωριστοί γι’ αυτόν», δήλωσε.

Διαβάστε περισσότερα