Χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία βρίσκονται προς το παρόν  αποκλεισμένοι στην Ταϊλάνδη,  καθώς οι  δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία πίεσαν τους Ρώσους που αγωνίζονται να βρουν πτήσεις επιστροφής.

Οι ακυρώσεις πτήσεων, το νόμισμα σε ρούβλι σε ελεύθερη πτώση και τα προβλήματα πληρωμών από τις ρωσικές τράπεζες που αποκόπηκαν από το παγκόσμιο σύστημα SWIFT έχουν αφήσει περισσότερους από 7.000 Ρώσους σε αδιέξοδο σε τοποθεσίες όπως το Πουκέτ, το Κο Σαμούι, η Πατάγια και το Κράμπι, δήλωσε ο επικεφαλής της τουριστικής αρχής της Ταϊλάνδης.

«Πρέπει να είμαστε σωστοί οικοδεσπότες και να τους φροντίζουμε όλους», είπε ο Yuthasak Supasorn στο Reuters.

Tourists walk at the beach in Phuket

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Μπανγκόκ δεν απάντησε αμέσως  σχετικά με τους πολίτες της.

Το 2019, η Ταϊλάνδη δέχτηκε 1,4 εκατομμύρια Ρώσους επισκέπτες. Τον Ιανουάριο, μετρούσε περίπου 23.000 Ρώσους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών αφίξεων.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που εγκλωβίστηκαν ήταν στο νησί Πουκέτ.

«Ζητήσαμε από τα ξενοδοχεία να μειώσουν τις τιμές και να παρατείνουν τη διαμονή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης του Πουκέτ, Bhummikitti Ruktaengam.

Ορισμένοι επισκέπτες, χρησιμοποιούν  το UnionPay της Κίνας αφού οι κάρτες που εκδόθηκαν από ρωσικές τράπεζες που χρησιμοποιούν τις αμερικανικές εταιρείες πληρωμών Visa (V.N) και Mastercard σταμάτησαν να λειτουργούν, είπε.

Russian tourists sit at the beach in Phuket, Thailand

Η Visa και η Mastercard ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η Ρωσία χαρακτήρισε τις ενέργειές της εκεί «ειδική επιχείρηση».

Αν και η Ταϊλάνδη ήταν μεταξύ 141 χωρών που υποστήριξαν ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο Μπουμικίτι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν επίσης αποκλειστεί, κυρίως λόγω του κλεισίματος των αεροδρομίων εκεί.

Είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να οδηγηθούν οι εγκλωβισμένοι Ρώσοι σε πτήσεις προς τη Μόσχα με αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής και να διευθετηθούν πτήσεις επαναπατρισμού.

Εξεταζόταν μια πρόταση για να επιτρέπεται η χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και άλλες επιχειρήσεις στο Πουκέτ,