Μπορεί να μην αφορά τα μέρη μας, αλλά δεν μπορούμε να μην το θαυμάσουμε καθώς κουβαλά όνομα βαρύ σαν ιστορία. Η General Motors αποκάλυψε το νέο της Chevrolet BlazerEV, που αναμένεται να ανταγωνιστεί τα ηλεκτρικά crossover Ford Mustang Mach-E και Tesla Model Y.

Το όχημα, που σαν σχήμα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, καθώς ξεφεύγει από την εικόνα του «σκληρού» SUV, σηματοδοτεί ένα εμβληματικό λανσάρισμα για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ και αναμένεται να προσελκύσει πολλούς καταναλωτές στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το Blazer EV του 2024 αναμένεται να φτάσει στις εκθέσεις των αντιπροσώπων από το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με την GM. Η αρχική τιμή θα κυμαίνεται από περίπου 45.000 δολάρια για τη βασική έκδοση στις ΗΠΑ, έως 66.000 δολάρια για μια έκδοση επιδόσεων «SS» που θα παράγει έως και 557 ίππους.

Η GM εκτιμά ότι το crossover θα κάνει 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα, συγκρίσιμο με το Model Y Performance και το Mach-E (περίπου 3,5 δευτερόλεπτα).

Η ηλεκτρική αυτονομία του οχήματος θα είναι μεταξύ 390 και 510 χλμ, ανάλογα με την μπαταρία. Η εταιρία θα προσφέρει, επίσης, μια παραλλαγή για αστυνομική χρήση με βάση το μοντέλο SS, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Το νέο Blazer EV θα παράγεται στο εργοστάσιο της GM στο Ράμος Αρίζπε του Μεξικού, όπου συναρμολογείται το παραδοσιακό Blazer. Ενώ το νέο EV μοιράζεται το όνομα και το εργοστάσιο με ένα παραδοσιακό μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οχήματα είναι εντελώς διαφορετικά σε εξέλιξη, απόδοση και εμφάνιση. Το EV βασίζεται στη νέα πλατφόρμα Ultium της GM, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει τα ηλεκτρικά οχήματα επόμενης γενιάς της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Είναι το Blazer με το όνομα και την αύρα του, αλλά δεν υπάρχει τίποτα κοινό ανάμεσα στα δύο οχήματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Chevrolet, Σκοτ Μπελ, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στα μέσα ενημέρωσης.

Το EV θα έχει δυνατότητα κίνησης μπροστά, πίσω ή σε όλους τους τροχούς, ανάλογα με την έκδοση. Όπως και η εξωτερική εμφάνιση, έτσι και το εσωτερικό του οχήματος είναι διαφορετικό από το παραδοσιακό αδερφάκι του και περιλαμβάνει ένα πιλοτήριο εστιασμένο στον οδηγό με κεντρική οθόνη αφής 17,7 ιντσών και οθόνη πληροφοριών 11 ιντσών.

Το Blazer EV αναμένεται να είναι το τέταρτο ηλεκτρικό μοντέλο της Chevy όταν θα φτάσει στους εκθεσιακούς χώρους του επόμενου έτους. Η μάρκα πωλεί επί του παρόντος τα Bolt EV και Bolt EUV με την παλαιότερη τεχνολογία μπαταριών της GM. Οι περιορισμένες πωλήσεις του ηλεκτρικού Silverado έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται ,επίσης, να αποκαλύψει ένα ηλεκτρικό Equinox που η GM είπε ότι θα ξεκινά από περίπου 30.000 ευρώ. Για την ιστορία, η αρχική τιμή για το παραδοσιακό Blazer του 2022 με κινητήρα εσωτερικής καύσης κυμαίνεται από περίπου 35.000 δολάρια έως 43.000 δολάρια.