Η αξία αγοράς της εμφάνισης του Ντιέγκο Μαραντόνα από τον προημιτελικό εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986 όπου σημείωσε το αλησμόνητο τέρμα με το «Χέρι του Θεού», «έσπασε» τα κοντέρ.

Ο διάσημος Αργεντινός άλλαξε φανέλα με τον πρώην Άγγλο μέσο, Στιβ Χοτζ, μετά τη νίκη (2–1) της Αργεντινής χάρη σε δύο γκολ του Μαραντόνα, το δεύτερο με μία εκπληκτική ατομική προσπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα ως ένα από τα ομορφότερα γκολ όλων των εποχών.

Ο Στιβ Χοτζ που κατείχε τη φανέλα, στη συνέχεια τη δάνεισε στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Μάντσεστερ για δύο δεκαετίες.

Φανέλα Ντιέγκο Μαραντόνα.

Μετά τον θάνατο του Μαραντόνα το 2020, ο Χοτζ είπε ότι η φανέλα δεν ήταν προς πώληση, ωστόσο άλλαξε άποψη και έτσι, ο οίκος Sotheby’s κανόνισε τη δημοπρασία με την υποβολή προσφορών από τις 20 Απριλίου έως τις 04 Μαΐου.

Η νικητήρια προσφορά έφθασε τις 7.142.500 λίρες ή διαφορετικά 8.490.000 ευρώ, καθιστώντας τη, την ακριβότερη αθλητική εμφάνιση στην ιστορία.

Η φανέλα του «θρυλικού» Βραζιλιάνου άσου, Πελέ, από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 ήταν η πιο ακριβή φανέλα ποδοσφαίρου που πωλήθηκε σε δημοπρασία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Έπιασε 157.750 λίρες το 2002, τρεις φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή.

«Είμαι περήφανος ιδιοκτήτης αυτού του αντικειμένου για περισσότερα από 35 χρόνια, από τότε που ο Ντιέγκο και εγώ αλλάξαμε φανέλες μετά τον διάσημο αγώνα», είπε ο Χοτζ.

«Ήταν προνόμιο που έπαιξα ενάντια σε έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και μεγάλη χαρά να το μοιραστώ με το κοινό τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου.

Η φανέλα έχει βαθιά πολιτιστική σημασία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τους λαούς Αργεντινής και Αγγλίας και είμαι βέβαιος ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα αισθάνεται τεράστια υπερηφάνεια που κατέχει την πιο εμβληματική ποδοσφαιρική φανέλα του κόσμου».

Παρά τη σύγχυση αναφορικά με το ενδεχόμενο η φανέλα στην αγορά να μην ήταν εκείνη με την οποία ο Μαραντόνα σκόραρε τα διάσημα γκολ του εναντίον της Αγγλίας, ο οίκος Sotheby’s συνεργάστηκε με το Resolution Photomatching για να αποδείξει ότι η φανέλα που πούλησε ο Χοτζ ήταν πράγματι αυτή  που φόρεσε ο διάσημος Αργεντινός.

Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο Μαραντόνα φορούσε ξεχωριστές φανέλες σε κάθε ημίχρονο στο Στάδιο «Αζτέκα».

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1986, «έφυγε» από ζωή σε ηλικία 60 ετών στις 25 Νοεμβρίου 2020 ύστερα από καρδιακή ανακοπή που υπέστη.