Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, στο Πεκίνο, οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και η Google τιμά την έναρξή τους με ένα ξεχωριστό google doodle.

Αυτοί είναι οι 13οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία του παραολυμπιακού κινήματος.

Διοργανώτρια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες και την έναρξή τους στο Πεκίνο σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Η «αυλαία» των Χειμερινών Παραολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου ανοίγει εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ήδη έχει επισκιάσει τη διοργάνωση.

Την τελευταία στιγμή, χθες, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) αποφάσισε να αποκλείσει τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τη διοργάνωση. Πρόκειται για συνολικά 83 αθλητές, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στο Πεκίνο.

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: To Google Doodle που «γιορτάζει» την έναρξή τους

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διοργάνωση επισκιάζει και η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς σε ισχύ θα είναι τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, που διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Με πόσους αθλητές συμμετέχει η Ελλάδα στο Πεκίνο

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα είναι παρούσα στο Πεκίνο. Οι αθλητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο είναι:

  1. η 21χρονη Εύα Νίκου, αθλήτρια στο Αλπικό Σκι, μαζί με τον συνοδό αθλητή – οδηγό Δημήτρη Προφέντζα και
  2. ο 34χρονος Κωνσταντίνος Πετράκης αθλητής στη Χιονοσανίδα.

Οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στη Σουηδία το 1976.

Ειδικότερα, διεξήχθησαν στην πόλη Ερνσκέλντσβικ από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αρκετά χρόνια πριν από αυτό το πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, το 1960, είχαν γίνει οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες για αθλητές με αναπηρία στη Ρώμη (18-25 Σεπτεμβρίου), οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη.

Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).

Από το 1960 έως σήμερα, έχουν διοργανωθεί 16 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 12 Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.