Σε μια κίνηση απαξίας των Ουκρανών αθλητών προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρακολουθώντας την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Ο Πούτιν προσποιήθηκε να κοιμάται την ώρα που περνούσε η ουκρανική αποστολή, εν μέσω φόβων για επικείμενη εισβολή της χώρας του, κάτι που θα πυροδοτούσε τη χειρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε την τελετή έναρξη παρότι η ρωσική αποστολή έχει αποκλειστεί, λόγω ντόπινγκ. Την ώρα που περνούσαν οι Ουκρανοί αθλητές, κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια και τα μάτια του κλειστά για αρκετά δευτερόλεπτα, κάτι που έδειξε και το τηλεοπτικός φακός.

Οι Ρώσοι αθλητές μετέχουν ως «Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή» και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη σημαία της χώρας τους στη στολή, ούτε δικαιούνται να ακούν τον εθνικό ύμνο, όταν κερδίζουν.

Παράλληλα, Ρώσος αξιωματούχος των Ολυμπιακών Αγώνων μαγνητοσκοπήθηκε να καβγαδίζει με έναν Ουκρανό αξιωματούχο, λίγο πριν την τελετή, παρά τις εκκλήσεις ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να αποφευχθούν, καθώς οι Αγώνες συμβολίζουν την ειρήνη και την ενότητα σε έναν όλο και πιο διχασμένο κόσμο.
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Πούτιν έκανε ότι κοιμάται όταν περνούσε η ομάδα της Ουκρανίας

Χειροκροτούσαν όρθιοι τον Σι Τζινπίνγκ

Εν τω μεταξύ, παρατεταμένο χειροκρότημα από όρθιους παριστάμενους δέχθηκε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που έφτασε να παρακολουθήσει την τελετή, όπου μετείχαν 3.000 καλλιτέχνες, στρατιώτες του κινεζικού στρατού κι ενώ έπαιζε ο εθνικός ύμνος.

Νωρίτερα, ο Σι έδωσε στήριξη στον Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία, καταδικάζοντας σε κοινό έγγραφο την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη, ενώ επέκρινε την περαιτέρω εξάπλωση του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στην Ουάσινγκτον και τον «αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα» όσον αφορά την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, δηλαδή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν.

Άλλη στιγμή έντασης συνέβη όταν οι αθλητές από την Ταϊβάν εισήλθαν στο γήπεδο με τη σημαία του «Κινεζικού Ταϊπέι». Η Ταϊβάν θέλει να θεωρείται ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο το Πεκίνο κάνει λόγο για επαρχία που αποσχίστηκε και απειλή να την επανενώσει με τη βία. Η ομάδα επρόκειτο να μποϊκοτάρει τους αγώνες λόγω του ονόματος. Οι διοργανωτές τους είπαν ότι έπρεπε να παρευρεθούν.

Ο Πούτιν έβγαλε τη μάσκα παρά τους αυστηρούς κανόνες

Ο Πούτιν ήταν ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που παρακολούθησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς οι περισσότεροι αρχηγοί της Δύσης έκαναν διπλωματικό μποϊκοτάζ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην ανατολική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Κι ενώ η τελετή γίνεται σε μια φούσκα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κίνας, ο Πούτιν αψήφισε τους οικοδεσπότες και εμφανίστηκε χωρίς μάσκα. Την ίδια ώρα, τόσο ο Σι, όσο και όλοι όσοι κάθονταν στην κερκίδα των VIP φορούσε τη μάσκα του.