Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες να καταγράφονται καθημερινά, και την επιχειρηματικότητα, που επλήγη σοβαρά τους τελευταίους 21 μήνες, να εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά.

Την ίδια ώρα, η νέα μετάλλαξη, «Όμικρον», δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και εντείνει την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ του εμβολιασμού και επιμένουμε ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, αλλά και να κρατήσουμε «ζωντανές» τις επιχειρήσεις μας.

Κάθε μέτρο, λοιπόν, που συμβάλει ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να θωρακιστεί συνολικά η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας, όπως η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και η αύξηση των τεστ για εμβολιασμένους και μη, είναι σε θετική κατεύθυνση.

Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να πειστούν οι συμπολίτες μας, που δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί, για τη σημασία του εμβολίου. Για να ελεγχθεί, επομένως, το γρηγορότερο δυνατό η εξάπλωση της πανδημίας και να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο πισωγυρίσματος, η κυβέρνηση οφείλει να ρίξει το βάρος στην εκστρατεία πειθούς.

Μέχρι, όμως, να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους συνεχίζουν να πλήττουν κομβικούς κλάδους της οικονομίας, και ιδιαίτερα την εστίαση και το λιανεμπόριο, όπου καταγράφεται πτώση τζίρου της τάξης του 40%.

Πρόκειται για κλάδους που έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, λόγω της πανδημίας, με τις επιχειρήσεις να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας τους λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα μεταφορικά και τις πρώτες ύλες.

Το μίγμα είναι πλέον εκρηκτικό. Η κυβέρνηση χρειάζεται να στηρίξει όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν οι προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα, ενίσχυση της ρευστότητας με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, περιορισμό του ιδιωτικού χρέους και περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

Διαφορετικά, ο κίνδυνος μαζικών λουκέτων δεν θα αποφευχθεί και οι συνέπειες για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση θα είναι οδυνηρές.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος Κ.Ε.Ε.Ε. και Ε.Ε.Α.