Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει την αγορά αντιμέτωπη με δύο σοβαρές προκλήσεις. Από τη μία πλευρά η μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, για την αναχαίτιση της οποίας είναι φυσικά επιβεβλημένη η εφαρμογή μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Μόνο που και αυτή τη φορά τα μέτρα που ελήφθησαν πλήττουν την επιχειρηματικότητα, περιορίζοντας ή και απαγορεύοντας τη λειτουργία επιχειρήσεων, κυρίως των κλάδων εστίασης και διασκέδασης και μειώνοντας δραματικά τους τζίρους τους, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αντίμετρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για δύο κλάδους με σημαντική συμβολή στην οικονομία και χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης, αλλά και δύο κλάδους που υπέστησαν τεράστια ζημία στη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας. Κι ενώ τους τελευταίους μήνες ήλπιζαν στην ανάκτηση μέρους των χαμένων εσόδων, βρίσκονται και πάλι σε αδιέξοδο.
Για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κρίσης και την αποφυγή «λουκέτων», ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχω προτείνει την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης: επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, έκτακτη χρηματική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος, και κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα.
Η δεύτερη σοβαρή πρόκληση είναι αυτή των ανατιμήσεων. Η ακρίβεια συνεχίζει και θα συνεχίζει να καλπάζει το επόμενο διάστημα, καθώς έχουν πλέον εξαντληθεί τα αποθέματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα και συγκρατούσαν σε έναν βαθμό το άλμα των τιμών.
Ενέργεια, μεταφορικά και πρώτες ύλες αυξάνονται καθημερινά εκτινάσσοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες επίσης πλήττονται από τις περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητων των πολιτών, που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να «ψαλιδίζονται» λόγω της ακρίβειας.
Για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών η επιμελητηριακή κοινότητα έχει προτείνει μια σειρά από στοχευμένα μέτρα: μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%, κάλυψη μεγάλου μέρους της αύξησης στην ενέργεια από την Πολιτεία, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, και φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Μόνο με σχέδιο, σκληρή δουλειά και συνεργασία θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε επιτέλους τις προκλήσεις αυτές και να αισιοδοξούμε για μία χρονιά ανάκαμψης και προόδου. Τα Επιμελητήρια όλης της χώρας θα συμβάλλουν στο μέγιστο σε αυτήν την καθοριστική προσπάθεια για την οικονομία, το επιχειρείν και την κοινωνία.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος ΚΕΕΕ και Ε.Ε.Α.