Η συζήτηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ξεκίνησε με εντάσεις και διαξιφισμούς στη Βουλή.

Η αντιπολίτευση κατέθεσε με το «καλημέρα» ένσταση αντισυνταγματικότητας σε σειρά διατάξεων που απορρίφθηκε όμως από την πλειοψηφία (όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα υπερψήφισαν την ένσταση).

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι «αν παίζατε σε τουρνουά ψέματος, θα κερδίζατε ακόμα και τον Τσιτσιπά», φανερά ενοχλημένος από τον αντιπολιτευτικό λόγο κυρίως στις διατάξεις που αφορούν το 8ωρο, τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Κατακεραυνώνετε γιατί δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο, αλλά η απόγνωση από τις δημοσκοπήσεις. Αντί να μικραίνει το χάσμα επί Μητσοτάκη μεγαλώνει! Αυτή είναι η ανησυχία σας και όχι για τους εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της απεργίας σημείωσε ότι «Βλέπετε το δικαίωμα στην απεργία όχι όμως στην εργασία. Δικαιώματα έχουν όσοι θέλουν να απεργήσουν αλλά όχι όσοι θέλουν να εργαστούν! Το ΚΚΕ αναφερόμενο σε ψυχολογική βία λέει αναφερόσαστε μόνο σε συνδικαλιστές. Που το είδατε; Υπάρχει άρθρο στην εργασία και αφορά και τους εργοδότες. Διότι, είμαστε μεγάλο λαϊκό κόμμα που σταθερά πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στις δύο πλευρές (…). Επαναλαμβάνετε το μότο νόμος είναι το δίκαιο εργάτη! Να το δεχθούμε! Αλλά να δεχθείτε και σεις ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή να δώσει εξετάσεις, το δίκιο του αναπήρου που πρέπει να εξυπηρετηθεί! Είστε με τους εργατοπατέρες εμείς με τη κοινωνία. Εσείς με τη καθυστέρηση εμείς με την Ευρώπη εσείς με τη αντίδραση εμείς με την πρόοδο».

«Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στον κόσμο της εργασίας», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «με αυτή την αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση έρχεστε να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Ρυθμίσεις που στην πιο σκληρή μνημονιακή εποχή δεν θεσπίστηκαν είστε απόλυτα απομονωμένοι στη Βουλή και πάνω απ’ όλα στην κοινωνία». 

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως επιχειρεί να τερματίσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, με όχημα τον ακραίο νεοφιελευθερισμό επιδιώκοντας να μετατρέψει τη χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη.

«Η ΝΔ ισοπεδώνει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και διαμορφώνει ένα ζοφερό παρόν και μέλλον ιδιαίτερα για το μέλλον», είπε ο Γ. Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ με τον Χ. Κατσώτη του ΚΚΕ να προειδοποιεί: « δεν θα κάνουμε πίσω το ποτήρι θα το πιείτε μέχρι τέλους! Το νομοσχέδιο είανι για τα σκουπίδια».

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο κατά της συζήτησης του οποίου θα τοποθετηθούν συνολικά περισσότεροι από 200 βουλευτές, θα ψηφιστεί την Τετάρτη το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει η ίδια η ΝΔ.