Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην τροπολογία για το έκτακτο επίδομα ενόψει Πάσχα για τη στήριξη των ευάλωτων.

Ο κ. Χατζηδάκης ανάφερε ότι «Μιλάμε για μια έκτακτη ενίσχυση λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ιδιαίτερα μετά την αύξηση των τιμών προϊόντων ενέργειας και αφορά σε πέντε κατηγορίες, συνολικού κόστους 324 εκατ. ευρώ για 1,7 εκατ. δικαιούχους», μιλώντας στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία,  που ψηφίζεται το βράδυ, και με την οποία χορηγείται έκτακτο επίδομα ενόψει Πάσχα για την στήριξη των πιο ευάλωτων και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων.

Όπως είπε η ρύθμιση αφορά σε πέντε κατηγορίες πολιτών, τους χαμηλοσυνταξιούχους τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και παιδιού, ΕΚΑΣ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. «Η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, δείχνοντας την ευαισθησία στους ευάλωτους που η συνολική ενίσχυση τους τελευταίους μήνες φτάνει τα 4 δις ευρώ. Δίνουμε έμφαση στους ευάλωτους και θα ήθελα να ελπίσω ότι όλα τα κόμματα θα ψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Και πρόσθεσε: «Δεν ισχυριστήκαμε ότι με τα βοηθήματα αυτά λύθηκε το πρόβλημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Βλέποντας τα δεδομένα η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορούμε να πάμε μέχρι εκεί! θα θέλατε να πάμε ψηλότερα και εμείς! Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες δυνατότητες στον προϋπολογισμό! Ο κ. Σταϊκούρας δεν φέρνει τα χρήματα από το σπίτι του, αλλά αυτά προέρχονται είτε από τους φορολογούμενους είτε από δανεισμό! Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Μη τα υποτιμάτε λέγοντας ότι είναι ψίχουλα! Ας μη καταφεύγουμε σε προσεγγίσεις πολιτικής υποκρισίας».

Χατζηδάκης: Σε ποιους θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ

Στη συνέχεια, ανέλυσε τις κατηγορίες των δικαιούχων (το επίδομα θα δοθεί μέχρι 21/4) ο υπουργός, εξήγησε πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ θα δοθεί σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους με κόστος 135 εκατ. ευρώ, ενώ τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά που ίσχυσαν με την έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα. Σε ότι αφορά για τους 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος προβλέπεται επίδομα 200 ευρώ με το κόστος 33,4 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό ενώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες αφορά σε 35.000 δικαιούχους με κόστος 7 εκατ. ευρώ. Για την στήριξη των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος- νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας- θα χορηγηθεί διπλή δόση σε 240.000 πολίτες, ενώ η επιπλέον δόση θα δοθεί άπαξ και θα προηγηθεί το κόστος 51 εκατ. ευρώ. Η διάταξη περιλαμβάνει επίσης, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού με 1,5 επιπλέον δόση.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Ξανθού ζήτησε διευκρινήσεις επί το ύψος του επιδόματος, ενώ η κ. Λιακούλη του ΚΙΝΑΛ ζήτησε διεύρυνσή των δικαιούχων.