Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπή εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα», μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Ωστόσο, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», σημείωσε.
«Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε ότι «θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμακωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», παραπέποντας στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου επανέφερε το μέτρο της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον ίδιο το καλύτερο μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, καθώς όπως είπε έχουν πέσει και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αρχίσουν ξανά με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί.
«Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τόνισε.
Χαρδαλιάς: Λίγο πριν το lockdown Ίος και Μύκονος
Καμπανάκι για 8 νησιά της χώρας έκρουσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
Οπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η κατάσταση σε: Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.
Στο «κόκκινο» συνεχίζουν να βρίσκονται Μύκονος και Ιός, οι οποίες είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και ένα βήμα πριν το μίνο lockdown. Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες υγειονομικής προστασίας και ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας.
Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:
Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).