Την επιβάρυνση περιφερειών της χώρας από την πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζουν και οι ανανεωμένοι χάρτες του ECDC, που κυκλοφόρησαν σήμερα Πέμπτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων – τεστ και δείκτη θετικότητας για τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο». Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στο «πορτοκαλί».

xartis_ecdc

Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται στη χώρα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους), φέρνοντας τη χώρα μας στο «βαθύ πράσινο».

test_xartis

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κίτρινο» στον δείκτη θετικότητας, κινούμενη μεταξύ 1% και 3,9%.

test_thetikotita

Φόβοι για νέες φουρτούνες στον τουρισμό από το κόκκινο του Ecdc

Νέες αγωνίες γεννά στον τουριστικό κλάδο η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να εντάξει στο κόκκινο 13 δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν για ακόμα μια φορά την ρευστότητα που χαρακτηρίζει και τη φετινή σεζόν.

Να θυμίσουμε ότι η κατάταξη των προορισμών αυτών στο βαθύ κόκκινο του ECDC, συνεπάγεται τη σύσταση να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.
Παρότι μάλιστα προς το παρόν δεν δείχνει να έχει επηρεάσει την κίνηση, αφού δεν καταγράφονται ακυρώσεις, υπάρχουν φόβοι μήπως λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέες κρατήσεις, ειδικά την ώρα που ανταγωνιστικοί σε εμάς προορισμοί όπως η Ιταλία, διατηρούν την καλή τους επιδημιολογική εικόνα, με τις περισσότερες περιφέρειές τους να βρίσκονται στο «πράσινο» και στο «πορτοκαλί» του σχετικού χάρτη.

Οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής

Οι προβληματισμοί ενισχύονται από το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες λαμβάνουν υπόψη τους τα υγειονομικά δεδομένα προτού κλείσουν το ταξίδι τους, κάτι που αν συνδυαστεί με τις κυρίαρχες για φέτος last minute κρατήσεις αλλά και με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού από άποψη τουριστικής κίνησης, επιδεινώνει τη συνθήκη.