Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τη σημαντική επιβάρυνση του ιικού φορτίου στα νησιά και την αύξηση των νοσηλειών ενημέρωσαν  από το υπουργείο Υγείας τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αρχικά στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους σήμερα.

«Την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν τα κρούσματα παγκοσμίως κατά 11%, ενώ στην Ευρώπη κατά 28%. Μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Έκανε ακόμα αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία, που γίνονται εν μέσω αύξησης κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι αναμένεται να φανεί εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αποδώσουν.

«Στη χώρα μας παρατηρείται μία ύφεση της επιδημικής αύξησης την τελευταία εβδομάδα. Η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία διασποράς όπως φαίνεται από τα στοιχεία.

Σήμερα, οι μετρήσεις των λυμάτων δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές».

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι σήμερα τα 26 έτη, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 40 ετών, ανέφερε.

44 φορές πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

«Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την βρετανική» που επικρατούσε μέχρι πρότινος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ, ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι αυτήν τη στιγμή η αυξημένη ροή ασθενών δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε αύξηση των νοσηλειών χωρίς αυτή η πίεση να μεταφερθεί στις ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για αναβολή του εμβολιασμού από Σεπτέμβρη για τους ενηλίκους. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα πίεση στους ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Το 99% των διασωληνωμένων αφορά είτε ανεμβολίαστους είτε μερικώς εμβολιασμένους.

Η επιτροπή συστήνει όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τουλάχιστον για μια εβδομάδα, να μην εφησυχάζουν από αρνητικό self test, να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους και να μην έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

Νίκος Χαρδαλιάς για Μύκονο

Οπως γνωστοποίησε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, τα δεδομένα στην Μύκονο δείχνουν επιδημιολογική επιβάρυνση και μικρή τάση μείωσης. Στο νησί δεν υπάρχουν νέες συρροές και τα κρούσματα συνδέονται με υπάρχουσες μολύνσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα πρόσθετα μέτρα δείχνουν ότι μερικώς κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία του κορωνοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στη Μύκονο ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν θα παραταθούν ή όχι.

Δύο σελφ τεστ για ανεμβολίαστους σε τουρισμό, εστίαση

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε, επίσης, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δυο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα σε ένα self test και ένα rapid test. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλη την επικράτεια.