Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από νησιά απηύθυνε ο Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τη θωράκιση του πληθυσμού, μετά τη συρροή κρουσμάτων που υπήρξε από την επιστροφή πολιτών από νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως πλέον υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self tests στους ταξιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τη διενέργεια rapid tests για την επιστροφή των ανεμβολίαστων ταξιδιωτών από τα νησιά.

Χαρδαλιάς: Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Οπως είπε, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών.

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Βάνα Παπαευαγγελου

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η παρατηρούμενη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Σήμερα βρισκόμαστε ξεκάθαρα αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο.

xardalias-papaevaggelou-main1

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Παρατηρείται επίσης μικρή αύξηση στους 35-55, αλλά δεν βλέπουμε αύξηση στους άνω των 65 ετών.

Σε αυτήν την εικόνα συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

 

Παράλληλα υπάρχει αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκράτηση της διασποράς.

Σήμερα υπάρχουν 9.000 ενεργά κρούσματα. Στην Αττική τα ενεργά είναι περισσότερα από 4.000 με διάμεση ηλικία τα 24 έτη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στις 48 ανά ημέρα. Ένας στους τρεις είναι 25 – 55 ετών. Ένας στους 10 κάτω των 24 ετών. «Κανάνας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία άλλαξε πρόσωπα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου εκτιμώντας ότι το 4ο κύμα δεν θα έχει έκρηξη στις νοσηλείες όπως την Άνοιξη.

Ο κίνδυνος νόησης είναι σημαντικά υψηλότερος σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σε τέτοιες περιοχές είναι πιθανό να δούμε μετακύλιση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 55 ετών.

Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγμα της μετάλλαξης Δέλτα. Το 84% αφορούσαν πολίτες ελληνικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία είχαν συμπτώματα και το 13% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Κανείς από όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η κυρία Παπαευαγγέλου κάλεσε εκ νέου τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα και ιδιαίτερα πριν πάνε διακοπές. Επίσης επεσήμανε τη σημασία των εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών τεστ στους νέους.