Όταν κάποιος καταναλώσει το «χάπι του βιασμού» αισθάνεται υπνηλία και μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του.

Μια επικίνδυνη ψυχοτρόπος ουσία, η οποία είναι άχρωμη και άγευστη και σε μορφή σκόνης μπορεί κάποιος να την ρίξει πολύ εύκολα στο ποτό του θύματος του.

Όταν το θύμα συνέλθει έχει μειωμένη ικανότητα να θυμηθεί τι έχει συμβεί την προηγούμενη νύχτα και για αυτό τον λόγο σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να προσδιορίσει τον δράστη του βιασμού. Το άτομο χάνει ολοκληρωτικά τη μνήμη του για μερικές ώρες και ξυπνά έχοντας κόπωση, ναυτίες και σύγχυση.

«Ως χάπια βιασμού εννοούμε, στην ελληνική αγορά, ναρκωτικές ή υπνωτικές ουσίες που κυκλοφορούν με ειδική συνταγή γιατρού. Την «πρώτη» θέση, καταλαμβάνει μια ναρκωτική ουσία που ονομάζεται GHΒ και είναι πολύ διαδεδομένη στο δυτικό κόσμο» αναφέρει Ειδικός.

Το συνηθέστερο ναρκωτικό του βιασμού, το «ρούφι» ή «ύπνος» ή «βούλπε» είναι ένα ισχυρότατο ηρεμιστικό, που χορηγείται για βραχύ χρονικό διάστημα στη θεραπεία της έντονης αϋπνίας. Κυκλοφορεί στην αγορά με την ονομασία «Hipnosedon» ή «Vulbegal» και επίσημα, τουλάχιστον, χορηγείται μόνο με συνταγή γιατρού.

Τι είναι το «χάπι του βιασμού»

Η επιστημονική ονομασία για το «χάπι του βιασμού» είναι Γ-υδροξυβουτυρικό οξύ και έγινε ευρέως γνωστό τη δεκαετία του ’90 ως ναρκωτική ουσία. Σύμφωνα με τους χρήστες, μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία και θεωρείται αφροδισιακό.

Επίσης, αθλητές το χρησιμοποιούν ως αναβολικό για να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Το GHB, όπως έχει γίνει γνωστό το χάπι του βιασμού, μετά από ένα 24ώρο είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Παράλληλα, το γεγονός ότι συναντάται σε μικρές ποσότητες σε αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί και μπύρα, δυσκολεύει τους ειδικούς στις τοξικολογικές εξετάσεις να αποφανθούν εάν χορηγήθηκε στο θύμα το «χάπι» του βιασμού.

Κυρίαρχες παρενέργειες είναι η ζάλη, η ναυτία, η υπνηλία, οι μειωμένες αναστολές, η απώλεια συνείδησης και η προσωρινή αμνησία διάρκειας μερικών ωρών, η δυσκολία στον συντονισμό των μυών του σώματος, εμετοί, υπόταση, ταχυπαλμία ή βραδυκαρδία, σύγχυση, αποσυντονισμένος λόγος, δυσκολία στην αναπνοή και λιποθυμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικίνδυνο Γ-υδροξυβουτυρικό οξύ λέγεται πως έχει εντοπιστεί και στις τοξικολογικές εξετάσεις τις 24χρονης από την Θεσσαλονίκη. Οι Αρχές αναμένουν πλέον τα επίσημα αποτελέσματα για να διαπιστώσουν εάν της χορηγήθηκε το «χάπι» του βιασμού.