Μετά την έγκριση του χαπιού της Merck για την covid -19 από τη βρετανική κυβέρνηση, μία νέα εξέλιξη ανακοινώθηκε σήμερα στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι το χάπι της κατά της Covid-19 είναι 89% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

«Η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε μια μείωση 89% του κινδύνου νοσηλείας που συνδέεται με την Covid-19 και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με ένα ψευδοφάρμακο (placebo) στους ασθενείς τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Pfizer.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει τα στοιχεία στον FDA «το συντομότερο δυνατόν». Το  χάπι, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

H Pfizer ανακοίνωσε πως αναμένει να παραγάγει περισσότερες από 180.000 συσκευασίες μέχρι το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. έως τα τέλη του 2022, από τις οποίες 21 εκατ. θα παραχθούν το πρώτο εξάμηνο.

“Αυτή τη στιγμή αυξάνουμε την παραγωγική μας ικανότητα και προσβλέπουμε να επικαιροποιήσουμε τους αριθμούς αυτούς τις ερχόμενες εβδομάδες”, ανέφερε η εταιρία.

Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες τονίζουν πως η πρόληψη της COVID-19 μέσω της ευρείας χρήσης εμβολίων παραμένει ο καλύτερος τρόπος να εελεγχθεί η πανδημία.

Το φάρμακο της Pfizer, που ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεάσης, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.

Το molnupiravir έχει έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού. Η Merck έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, στις ΗΠΑ και αλλού.

Η Pfizer ερευνά επίσης αν το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 καθώς και για την πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό στους ανθρώπους που εκτίθενται στον ιό.

H Βρετανία ενέκρινε το χάπι της Merck

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα έδωσε την πρώτη έγκριση στο χάπι κατά του κορωνοϊού της Merck.

Πιο συγκεκριμένα, η Merck ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα «Lagevrio» για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid. Το Lagevrio λειτουργεί παρεμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού.

Αυτό εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό και συνεπώς μειώνοντας τη σοβαρότητα της νόσου. Με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών, το χάπι κατά του κορωνοϊού είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης και έτσι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνιστά τη χρήση του το συντομότερο δυνατό μετά από ένα θετικό τεστ COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.