search

ART BUSINESS

Χανιά: Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Το πρωί της Δευτέρας η κηδεία του

Χανιά: Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης

Θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων και όχι μόνο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Χανιώτη γλύπτη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη.

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μαρκαντωνάκη, τη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 11 στον Ι.Ν. Αγίου Λουκά. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 10:30.

Ο γλύπτης Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης είχε γεννηθεί στα Χανιά  το 1952.  Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1996 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων, το οποίο μετείχε στο Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του υπουργείου Πολιτισμού. Έχει βραβευτεί σε τρεις πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής: Το 1986 με το 1ο βραβείο για το Μνημείο Αντίστασης της Παναγίας Κεραμειών, το 1996 με το 1ο βραβείο για τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη, στο Ακρωτήρι Χανίων, το 2003 με το 1ο βραβείο για το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων.

Τον Αύγουστο του 2012 εγκαινιάστηκε στον Χώρο Τέχνης Χανίων, έκθεση 44 εικαστικών-μαθητών του, για να τιμηθούν τα τριάντα χρόνια του ως δασκάλου στην πόλη των Χανίων.

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικολάου Καλογερή

“Η εκδημία του σπουδαίου Χανιώτη Εικαστικού Γιάννη Μαρκαντωνάκη μας γεμίζει θλίψη. ‘Έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που σμίλεψε με το έργο του και τα κείμενά του,  το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Το πρόωρο φευγιό του καθιστά φτωχότερο το Πολιτιστικό Κεφάλαιο της χώρας. Οι εμβληματικές δημιουργίες του, που κοσμούν το χανιώτικο τοπίο και όχι μόνο,  θα μας τον θυμίζουν πάντα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του”.

Διαβάστε ακόμη: