Χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, για την εστίαση και την διασκέδαση, ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο λειτουργίας, με τους καταστηματάρχες, αλλά και τους πολίτες να υποδέχονται με μεγάλη ικανοποίηση αυτή τη… μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και την διασκέδαση – Ποια είναι τα μέτρα που παραμένουν

Παρά την χαλάρωση των μέτρων και την μερική επιστροφή στην κανονικότητα, εκείνο που δεν άλλαξε είναι η καθήμενη διασκέδαση, αφού η Επιτροπή Ειδικών δεν έδωσε το «πράσινο φως» για όρθιους στη διασκέδαση, με τον περιορισμό περί καθήμενων πελατών (με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι) να μένει ως έχει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Φυσικά, συνεχίζει να ισχύει κανονικά ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης, παραμένει και το μέτρο αναφορικά με την πληρότητα των γηπέδων (στο 10% της χωρητικότητας), αλλά θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, με αποτέλεσμα «να αποφασίσουμε την αποκλιμάκωση».

Χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση από σήμερα - Τι αλλάζει

Τι ισχύει για δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  1. πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  2. πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  3. βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Παράταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αυτό παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική (τρίτη) δόση.