Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται το χρηματιστήριο της Αθήνας, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις προς τη Ρωσία φέρνουν νέες αναταράξεις, ενώ ισχυρή πτώση καταγράφουν τα futures των δεικτών στη Wall Street.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 894,92 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,5% .

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,65%.

Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-6,63%), της Eurobank (-6,54%), της Πειραιώς (-6,33%) της Alpha Bank (-5,31%) και της Viohalco (-5,30%).

Απώλειες σημειώνουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,28%) και των Πρώτων Υλών (-4,84%).

«Στο κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Βουτιά» καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι χώρες της Δύσης επέβαλαν νέες, σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ το άλμα των τιμών πετρελαίου τροφοδότησε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2,1%, ενώ ο Ο γερμανικός ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωνε πτώση 2,5%. Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας.

H τιμή του αργού κατέγραφε άλμα σχεδόν 5% στα 95,72 δολ. το βαρέλι, το μπρεντ στο +4,45% στα 98,29 δολ. το βαρέλι,  ενώ το ρωσικό ρούβλι κατακρημνίστηκε σχεδόν 30% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο αφού οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Πλήγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 6,3% και 15,8%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 5,2%.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο BP υποχώρησαν κατά 4,1% αφού η εταιρία, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft με κόστος έως 25 δισεκ. δολάρια.

Η μετοχή της γαλλικής Renault, που ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησε κατά 6,9%.

Αναστολή διαπραγμάτευσης ρωσικών τραπεζών στη Φρανκφούρτη

Η Deutsche Boerse, η οποία είναι η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών ρωσικών εταιρειών με άμεση ισχύ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberban, η Lukoil και η Aeroflot.

Κρίσιμη εβδομάδα για τα Χρηματιστήρια! Οι αγορές καλούνται να αποτυπώσουν στο ταμπλό τις αντιτιθέμενες προσδοκίες τους!