Ο όμιλος Στασινόπουλου, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, όπως άλλοι, με το πέρασμα των χρόνων, αλλά ολοένα και ισχυροποιείται, κατέχοντας ισχυρή θέση διεθνώς και διεκδικώντας έργα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επικρατώντας μάλιστα τις περισσότερες φορές έναντι πανίσχυρων ξένων ανταγωνιστών του.

Μια εκ των δυναμικών εισηγμένων εταιρειών του, η Cenergy Holdings, που προήλθε από τη συνέννωση των εταιρειών Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, Icme Ecab και VET, πρωταγωνιστεί σε δύο μέτωπα και στην ανάληψη ολοένα και περισσότερων έργων και στην απόδοση της μετοχής της, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς θεσμικούς κυρίως, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η συνεχιζόμενη με αμείωτο ρυθμό ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας της Cenergy, που συμπεριλαμβάνει υποθαλάσσια καλώδια και καλώδια διασύνδεσης ενεργειακών φορέων όπως είναι τα αιολικά πάρκα, καθώς και σωλήνες χάλυβα για φυσικό αέριο και υδρογόνο, έχουν εκτινάξει το ανεκτέλεστο έργων της, σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, μόλις προ ημερών, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια inter-array καλωδίων για τα πολωνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα Bałtyk II και Bałtyk III.

Η ανάπτυξη των δύο αυτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων γίνεται μέσω της κοινοπραξίας Equinor – Polenergia.

Η Seaway7 έχει αναθέσει στην Hellenic Cables τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον έλεγχο και την προμήθεια (έως και) 205 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων και των συναφών εξαρτημάτων τους.

Τα αιολικά πάρκα Bałtyk II και III εκτείνονται σε περιοχές 122km2 και 117km2 αντίστοιχα και βρίσκονται σε στρατηγική θέση στη νοτιοδυτική Βαλτική Θάλασσα, με βάθη νερού που κυμαίνονται από 20 – 45 μέτρα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.

Η ανάληψη ενός ακόμα πολύ δύσκολου έργου, πιστοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες του ελληνικού και ειδικότερα της θυγατρικής εταιρείας Hellenic Cables, για την παροχή υψηλής ποιότητας, αξιόπιστων και προηγμένων τεχνολογικά λύσεων στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας.

Μέσω του σχεδιασμού, της κατασκευής και της προμήθειας των καλωδιακών συστημάτων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Hellenic Cables στοχεύει να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,για τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.

Οι δυνατότητες αυτές στις διεθνείς αγορές της Cenergy Holdings, έχουν αντιστοίχιση και στην πορεία της μετοχής.

Η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η μετοχή της έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ράλι κατά τον τελευταίο χρόνο και περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων σε απόδοση μετοχών του 2023.

Η μετοχή της έχει χαμηλό έτους τα 3,36 ευρώ και υψηλό έτους τα 7,53 ευρώ, προσέφερε δηλαδή υπερδιπλάσιες αποδόσεις. Θεσμικοί επενδυτές, ξένοι και εγχώριοι, έχουν χτίσει ισχυρές θέσεις, ενώ οι όποιες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, απλώς έδωσαν την ευκαιρία σε άλλα χαρτοφυλάκια να εισέλθουν και σταδιακά να χτίσουν τη δική τους θέση, εκτιμώντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, μάλιστα, σε πρόσφατη ανάλυσή της, ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 9,25 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: