Σε μια απρόσμενη, για αρκετούς, παραδοχή προχώρησε η επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, η οποία υπογράμμισε ότι τα αντανακλαστικά του συγκεκριμένου φορέα απέναντι στην πανδημία δεν ήταν τα επιθυμητά και πως κρίνεται αναγκαία μια κίνηση αναδιάρθρωσης.

«Τα θαλασσώσαμε» τόνισε συγκεκριμένα η δρ. Ουαλένσκι δυόμιση χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Σε συνάντηση που είχε η διευθύντρια με υψηλόβαθμα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, εστίασε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και στις προσπάθειες πρόληψης πανδημιών, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις δημοσιεύσεις για σπάνια νοσήματα.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κληθεί να κινηθεί το CDC δόθηκαν ύστερα από πολύμηνη κριτική για την αντίδραση του Κέντρου απέναντι στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που εξέδιδε το CDC για τη χρήση μασκών και άλλα μέτρα προκαλούσαν ορισμένες φορές σύγχυση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρξε σωστή αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναγνώστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δημόσιες συστάσεις προκαλούσαν συχνά σύγχυση.

Λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν αποχωρήσει υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού, ενώ σημαντικά δεδομένα για τη δημόσια υγεία κυκλοφόρησαν σε πολλές περιπτώσεις απροσδόκητα αργά.

«Για 75 χρόνια, το CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν για την πανδημία και την κρίσιμη στιγμή, η απόδοσή ήταν κάτω των προσδοκιών», τόνισε η Ουαλένσκι, σε μια απρόσμενη παραδοχή των αποτυχιών του οργανισμού.

«Στόχος μου είναι μια νέα, δημόσια υγεία, προσανατολισμένη σε μια νέα κουλτούρα του CDC που δίνει έμφαση στη συνεργασία, την επικοινωνία και την επικαιρότητα», συμπλήρωσε η επιστήμονας.

Τι αλλαγές ανακοίνωσαν τα CDC

Η Ουαλένσκι, η οποία έγινε διευθύντρια τον Ιανουάριο του 2021, έχει πει εδώ και καιρό ότι η υπηρεσία πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα και να επικοινωνήσει καλύτερα, αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Τον Απρίλιο, ζήτησε έναν έλεγχο του οργανισμού, που είχε ως αποτέλεσμα τις ανακοινωθείσες αλλαγές. Κάθε πρόταση αναδιοργάνωσης πρέπει να εγκρίνεται από τον γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Οι αξιωματούχοι των CDC δηλώνουν ότι ελπίζουν να έχουν οριστικοποιηθεί, εγκριθεί και ξεκινήσει ένα πλήρες πακέτο αλλαγών μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ορισμένες αλλαγές βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, αλλά τα βήματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση της χρήσης των προεκτυπωμένων επιστημονικών εκθέσεων για τη λήψη δεδομένων με δυνατότητα δράσης, χωρίς την ανάγκη αναμονής μέχρι η έρευνα να περάσει από αξιολόγηση και δημοσίευση από ομοτίμους από το περιοδικό CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.
  • Αναδιάρθρωση του γραφείου επικοινωνίας της υπηρεσίας και περαιτέρω αναβάθμιση των ιστοσελίδων του CDC, ώστε οι οδηγίες του οργανισμού για το κοινό να είναι πιο σαφείς και ευκολότερες.
  • Μεταβολή του χρόνου που οι επικεφαλής του οργανισμού αφιερώνονται σε ανταποκρίσεις επιδημιών σε τουλάχιστον έξι μήνες
  • Δημιουργία νέου εκτελεστικού συμβουλίου για να βοηθήσει τη Walensky να θέσει στρατηγική και προτεραιότητες.
  • Διορισμός της Mary Wakefield ως ανώτερου συμβούλου για την εφαρμογή των αλλαγών. Ήταν επικεφαλής της Διοίκησης Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα και υπηρέτησε επίσης στο HHS.
  • Αλλαγή του οργανογράμματος του οργανισμού για να αναιρεθούν ορισμένες αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.
  • Δημιουργία γραφείου διακυβερνητικών υποθέσεων για την ομαλή συνεργασία με άλλους φορείς, καθώς και γραφείου ανώτερου επιπέδου για την ισότητα στην υγεία.

Τα CDC αντιμετώπισαν για πρώτη φορά επικρίσεις για την ανταπόκρισή του στην COVID-19 στις πρώτες ημέρες της πανδημίας για προβλήματα με τα τεστ που άφησαν τη χώρα να αγνοεί την πλήρη έκταση της εξάπλωσης του ιού.