Η βρετανική εταιρεία Capital Economics είναι απαισιόδοξη για τις προοπτικές των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών το 2025, λόγω των επιπτώσεων της ατζέντας του Τραμπ, της επιβράδυνσης της κινεζικής δραστηριότητας, των υποτονικών τιμών των εμπορευμάτων και των εγχώριων προκλήσεων.
Η πρώτη ημέρα της θητείας του Τραμπ αποδείχθηκε αξιοπρεπής για πολλά περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών (EM), αλλά αυτό πιθανότατα αντανακλά, τουλάχιστον εν μέρει, το γεγονός ότι τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματά του δεν ήταν τόσο ανησυχητικά όσο φοβούνταν οι επενδυτές (αν και η απειλή ενός δασμού 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό εξακολουθεί να ασκεί κάποια πτωτική πίεση στα αντίστοιχα νομίσματα). Από τις αρχές του 2024, ωστόσο, οι επιδόσεις των περιουσιακών στοιχείων των ΕΜ ήταν πιο μεικτές. Τα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία οδήγησαν εκείνα των άλλων ΕΜ και των περισσότερων αναπτυγμένων αγορών (DM), ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της Λατινικής Αμερικής είχαν τις χειρότερες επιδόσεις, κυρίως λόγω των αρνητικών αποδόσεων σε συνάλλαγμα.
«Όσον αφορά το μέλλον, είμαστε γενικά αρνητικοί για τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΜ το 2025, λόγω διαφόρων αντιξοοτήτων, ιδίως της ατζέντας του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Αναμένουμε ότι οι πολιτικές του θα διατηρήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε υψηλά επίπεδα, το δολάριο ΗΠΑ ισχυρό και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες σφιχτές, επιβαρύνοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΜ. Ομολογουμένως, το ”Trump trade” μας φαίνεται ως επί το πλείστον τιμολογημένο και βλέπουμε περιθώρια για το πρόσφατο ράλι των κρατικών ομολόγων να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Όμως η υπόθεση εργασίας μας ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν έναν καθολικό δασμό 10% και έναν δασμό 60% στα κινεζικά προϊόντα μας οδηγεί στο να αναμένουμε περαιτέρω κάμψη του κλίματος των επενδυτών προς τα ΕΜ. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω το δολάριο, τόσο μηχανικά, καθώς προσαρμόζεται στη νέα παγκόσμια εμπορική ισορροπία, όσο και έμμεσα, καθώς οι διαφορές αποδόσεων μετατοπίζονται περαιτέρω υπέρ του», προβλέπει η Capital Economics.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι η κινεζική δραστηριότητα είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2025 λόγω των διαρθρωτικών προκλήσεων και των δασμών του Τραμπ, παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική στήριξη. Αυτή η αδυναμία θα επιβαρύνει επίσης άλλες ασιατικές οικονομίες, τους κύριους εμπορικούς της εταίρους. Είναι επίσης ένας βασικός λόγος για τον οποίο προβλέπει υποτονικές τιμές εμπορευμάτων, οι οποίες είναι πιθανό να επιβαρύνουν τους εξαγωγείς εμπορευμάτων των ΕΜ. Τέλος, στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός, η αυστηρή νομισματική πολιτική και οι δημοσιονομικές ανησυχίες θολώνουν τις προοπτικές που βλέπουμε για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
«Πιστεύουμε ότι οι μετοχές των ΕΜ θα υστερήσουν ελαφρώς έναντι των μετοχών των DM συνολικά. Πρώτο, αναμένουμε ότι η κάμψη του κλίματος που προκάλεσε ο πιθανός εμπορικός πόλεμος του Tραμπ θα περιορίσει τη διάθεση των επενδυτών για μετοχές των ΕΜ γενικά, και για εκείνες της Κίνας και του Μεξικού ειδικότερα. Δεύτερο, αναμένουμε ότι οι χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα πλήξουν τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών σε χώρες που εξάγουν βασικά εμπορεύματα, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Βλέπουμε ωστόσο, θύλακες ισχύος στην Ασία. Ορισμένες αγορές, όπως αυτή της Ταϊβάν, μας φαίνονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό της φούσκας της τεχνητής νοημοσύνης. Εξαγωγικές χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη μπορεί να κερδίσουν μερίδια αγοράς μέσω της ανακατανομής του παγκόσμιου εμπορίου μετά τους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές κινεζικών αγαθών. Στην περίπτωση της Ινδίας, ωστόσο, αναμένουμε ότι αυτό θα αμβλύνει μόνο την αδυναμία που αναμένουμε το 2025, καθώς οι μετοχές εκεί θα ξεφύγουν από τις ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις τους», καταλήγει ο βρετανικός οίκος.