Το Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνει τις προσπάθειές του για τον σχεδιασμό μιας ψηφιακής έκδοσης της λίρας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα ενδεχομένως να είναι απαραίτητα προκειμένου οι πολίτες να προλάβουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον τρόπο που χρησιμοποιούν τα χρήματά τους.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του λεγόμενου ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας ή CBDC, προτού ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει τελικά το γνωστό και ως «Britcoin».
Οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια ύστερα από αντιδράσεις του κοινού που εν μέρει τροφοδοτήθηκαν από ομάδες που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση υποδηλώνει ότι οι βρετανικές αρχές θέλουν να διατηρήσουν κάποιο κυβερνητικό έλεγχο στον τρόπο χρήσης των χρημάτων, καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τη χρήση μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές τους, προτιμώντας αντ’ αυτού τις πληρωμές με κάρτες και τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.
«Βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική περίοδο καινοτομίας στο χρήμα και στις πληρωμές και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο σε περίπτωση που στο μέλλον ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία μιας ψηφιακής λίρας», δήλωσε ο Μπιμ Αφολάμι, οικονομικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. «Θα διασφαλίζουμε πάντα ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων είναι πρωταρχικής σημασίας σε κάθε σχεδιασμό, και οποιαδήποτε εξάπλωση θα γίνεται παράλληλα με τα παραδοσιακά μετρητά και όχι αντί αυτών».
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και της BoE συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της ψηφιακής λίρας που διεξήγαγε πέρυσι, η οποία είχε περισσότερες από 50.000 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ.
Επιβεβαίωσαν επίσης ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη βρετανική βουλή αλλά πρώτα θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση προτού η εν λόγω νομοθεσία εξεταστεί από το Κοινοβούλιο.
Οι εργασίες για τη δημιουργία ενός CBDC αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από τους νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και προκάλεσαν ανησυχία στο κοινό.
Η BOE και η κυβέρνηση αναγνώρισαν τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τονίζοντας ότι «δεν θα παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών».