Η ομάδα των αναπτυσσόμενων χωρών BRICS είναι έτοιμη να προσκαλέσει νέα μέλη, ανέφεραν επίσημες πηγές στο Reuters, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε δεκάδες ενδιαφερόμενες χώρες να ενταχθούν σε ένα μπλοκ που έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον «Παγκόσμιο Νότο».

Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να προσδώσει παγκόσμια επιρροή στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) σε μια εποχή γεωπολιτικής αναταραχής. 

Τρεις πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών των BRICS που συναντήθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι η ομάδα κατέληξε σε συναίνεση για την αποδοχή νέων μελών, ενώ ορισμένοι αναμένεται να προσκληθούν επίσημα σήμερα.

Το Bloomberg News ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος θα κληθούν να συμμετάσχουν. Μία από τις τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters είπε ότι η Αργεντινή, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επίσης πιθανό να προσκληθούν. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε σχετικά: «Είναι μια ισότιμη εταιρική σχέση χωρών που έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά ένα κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Ως τα πέντε μέλη των BRICS, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες αρχές, τα πρότυπα, τα κριτήρια και τις διαδικασίες της διαδικασίας επέκτασης των BRICS».

Διαβάστε ακόμη: