Την αλλαγή στρατηγικής που επιτάσσει η ανάγκη για κερδοφόρες συμβάσεις και επιλεκτική κάθοδο στα έργα, ακολουθεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ στις κατασκευές. Όπως δήλωσε χθες κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2022, η Άκτωρ θα απέχει από διαγωνισμούς με λειτουργικό περιθώριο κάτω από 5%.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Θύμιος Μπουλούτας, αναφερόμενος στην κατασκευαστική δραστηριότητα, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο περιθώριο αφορά το χρόνο κατάθεσης  των προσφορών, ο οποίος μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα μεταβάλλεται καθώς μεσολαβούν αλλαγές σε υλικά και  προσωπικό που τροποποιούν πολλές φορές τις συνθήκες και τα κόστη στα έργα. Η εταιρεία από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχει υπογράψει συμβάσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την πώληση της Άκτωρ, επανέλαβε ότι η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ για την έγκριση της συμφωνίας πώλησης στην Intrakat έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο τομέας των παραχωρήσεων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, από το οποίο προσβλέπει σε συνολικά μερίσματα που θα προσεγγίσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι να λήξουν οι υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης.

Αν και απέφυγε να ποσοτικοποιήσει τα μεγέθη, τόνισε ότι η σύμβαση της Αττικής Οδού, η οποία λήγει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπεται να φέρει  σημαντικά έσοδα από μερίσματα μέχρι το 2025 και έσοδα από επιστροφή κεφαλαίου κατά τη διετία 2026 – 2027.

Ως προς τις εκτιμήσεις σε σχέση με το διαγωνισμό για την επέκταση της 25ετούς σύμβασης και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, προέβλεψε ότι θα υπάρξει παράταση. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει ως επίσημη ημερομηνία υποβολής προσφορών της 29η Μαϊου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα λόγω εκλογών μεταβάλλεται για το καλοκαίρι με πιο ασφαλή εκτίμηση το Φθινόπωρο.

Για τις παραχωρήσεις, αναφέρθηκε ότι παρατηρείται ανάκαμψη της κυκλοφορίας στους υπό διαχείριση οδικούς άξονες της τάξης του 17,4%. Για την REDS, η διοίκηση Μπουλούτα, προέβλεψε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσει η επένδυση στα παλαιά Οινοποιεία Καμπά καθώς ολοκληρώνεται το Master Plan.

Προχωρά αντίστοιχα το master plan στις Γούρνες όπου σχεδιάζεται μεγάλη τουριστική επένδυση ενώ για τη μαρίνα Αλίμου εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θα εκδοθούν οι  οικοδομικές άδειες. Όπως αναφέρθηκε το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα