Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται το εάν η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές μας στο μέλλον.

Σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τις ανέσεις και τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία, ωστόσο εύλογα αναρωτιούνται μήπως αυτό μας γυρίσει…. μπούμερανγκ και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να μπει ένα «φρένο» στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς με τους οποίους «τρέχει» η τεχνολογική κοινότητα παγκοσμίως. «Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους», «η τεχνολογία… τελειώνει τα εργατικά χέρια», είναι μερικές από τις φράσεις που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα.

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Στο συγκεκριμένο ερώτημα απάντησε ένα κορυφαίο στέλεχος της Amazon ο οποίος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC χαρακτήρισε «μύθο» τις θεωρίες που θέλουν τα ρομπότ να «κλέβουν» τις δουλειές των ανθρώπων.

Ο Stefano La Rovere, διευθυντής ρομποτικής, μηχατρονικής στην Amazon τόνισε μεταξύ άλλων πως αντί να αντικαθιστούν θέσεις εργασίας, η προηγμένη ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες ενισχύουν τους ρόλους των ανθρώπων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες -εντελώς διαφορετικές- θέσεις εργασίας.

«Είναι μύθος ότι η τεχνολογία και τα ρομπότ αφαιρούν θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Street Signs Europe» του CNBC την Πέμπτη (11/4). Όπως ισχυρίζεται, είναι χαρακτηριστικό, πως στην Αmazon η εισαγωγή νέων τεχνολογιών έχει ενισχύσει περισσότερες από 50.000 θέσεις στην Ευρώπη.

«Τα ρομπότ και η τεχνολογία βοηθούν τους υπαλλήλους μας με το να μειώνουν τις αποστάσεις μετακίνησης μεταξύ των εργασιών, λιγοστεύοντας επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή σηκώνοντας βαριά βάρη αντί γι’ αυτούς», δήλωσε. «Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοί μας μπορούν να αποκτήσουν νέες ικανότητες που τους επιτρέπουν να προχωρήσουν προς τους στόχους της καριέρας τους», πρόσθεσε.

Ο La Rovere πρόσθεσε ότι, «τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 700 νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της τεχνολογίας».

Διαβάστε ακόμη: