Το γραφείο του Εισαγγελέα στο Μπορντό της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει επίσημα η προκαταρκτική έρευνα για περίπου 25 κρούσματα αλλαντίασης πελατών του εστιατορίου Tchin Tchin στην πόλη, ανάμεσά τους και η 32χρονη Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της όταν μολύνθηκε με τη νόσο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έκαναν λόγο για ύπαρξη αλλαντικής τοξίνης τύπου B στο πιάτο με τις σαρδέλες που κατανάλωσαν αρκετοί πελάτες του wine bar, με αποτέλεσμα να νοσήσουν με αλλαντίαση και αρκετοί από αυτούς να νοσηλευτούν στην εντατική.

Σύμφωνα με την Irish Mirror, η έρευνα που έχει ξεκινήσει αφορά, μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της διάθεσης επιβλαβών τροφίμων στην αγορά και της πώλησης τοξικών τροφίμων.

Μιλώντας στη Sud Ouest, ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Tchin Tchin είπε ότι ο εντολέας του έχει ενημερωθεί για την έναρξη της έρευνας, ωστόσο προτεραιότητά του παραμένει ο εντοπισμός όλων των ατόμων που κατανάλωσαν το μολυσμένο πιάτο στο εστιατόριό του. Σύμφωνα με τον Stéphane Guitard, η ψυχολογία του πελάτη του είναι ιδιαίτερα κακή και όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεργαζόταν στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας για να βρεθούν όλα τα άτομα που πέρασαν από το εστιατόριό του το κρίσιμο διάστημα. «Το μόνο που τον ενδιαφέρει» είναι να επιστρέψουν υγιείς στο σπίτι τους οι ασθενείς που νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο, και φυσικά σκέφτεται την οικογένεια της 32χρονης που έχασε τη ζωή της, σημείωσε ο Guitard, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και παραμένει στη διάθεση των ερευνητών.

Αναφορικά με το εάν ο εστιάτορας έχει κάποια εξήγηση για το συνέβη, ο δικηγόρος του επισήμανε ότι ο εντολέας του περιμένει τα συμπεράσματα των ειδικών, αφού ο ίδιος δεν έχει κατανοήσει ακόμα τι πήγε στραβά. Ο Guitard λέει ότι ο πελάτης του παρουσίασε την απόδειξη για τη χύτρα ταχύτητας που χρησιμοποίησε κατά τη διαδικασία συντήρησης των σαρδελών, και είπε ότι ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή όσον αφορά στη διάρκεια του μαγειρέματος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλα τα σκεύη που χρησιμοποίησε ήταν καθαρά και το λαστιχάκι για το βάζο καινούργιο. Και ο ίδιος «έχει ανάγκη να καταλάβει», είπε ο δικηγόρος του, λέγοντας ότι περιμένουν να δουν τι θα πουν οι ειδικοί.

Τι είναι η αλλαντίαση και ποια τα συμπτώματά της

Η αλλαντίαση είναι θανατηφόρος στο 5-10% των περιπτώσεων λόγω μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, η οποία μπορεί να εμφανιστεί όταν τα διατηρημένα τρόφιμα δεν αποστειρώνονται επαρκώς.

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Οι αρχές προέτρεψαν όλους όσους έχουν γευματίσει πρόσφατα στο εστιατόριο, εάν τυχόν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης σημειώνοντας πως όσο διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες, διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, απλώς δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη: